Concert coral din partituri de patrimoniu, la Biblioteca Națională

mai 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

Marți, 10 mai 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii 22) se va desfășura Volumul 4 al ”Stagiunii de colecție”, un eveniment dedicat creației autentice românești. 11 partituri de patrimoniu vor fi interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Programul concertului susținut de Grupul Canticum Bucharest va cuprinde lucrări vocale de inspirație tradițională, lucrări semnate de compozitori precum Paul Constantinescu, Gavriil Musicescu sau Nicolae Ursu. Totodată, va putea fi vizitată o expoziție inedită cu cele mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin EnjoyTV.ro.

Expoziția dedicată zilei de 10 mai va cuprinde, pe lângă cele 11 partituri interpretate, o selecție a celor mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. Vor fi expuse, cu acest prilej:

Trăiască regele de Eduard Hübsch, pe versuri de Vasile Alecsandri – Imnul României în perioada  1866 – 1947

Uvertura națională de P. C. Spanopol, dedicată Majestății Sale Regelui Carol I cu ocazia zilei triumfale de 10 mai

Marș Național. Primirea eroilor, muzica de George Popescu, cuvintele de Dimitrie Orfănescu. Marș național dedicat cu cel mai profund respect Majestății Sale Regelui Carol I, învingătorul turcilor și liberator al bulgarilor și pacificatorul Peninsulei balcanice

Lucrări religioase dedicate perioadei dintre Înviere și Înălțare, transcrise din notația bisericească în cea cultă (liniară), printre care și cea mai veche partitură corală din colecțiile Bibliotecii, datată 1823.

Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și de către Diana Gheorghiu -compozitor.

Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.

În fața unui public de peste 100 de persoane, la ediția precedentă a Stagiunii de colecție au fost prezentate 8 partituri compuse de G. F. Haendel, J. S. Bach, L. van Beethoven, C. Gounod, A. Skrjabin, G. Enescu, T. Rogalski și M. Jora, în interpretarea artiștilor Veronica Anușca – soprană, Nicolae Maxim – flaut, Andrei Petrache – pian și Mihai Murariu – pian.

Printre cele mai valoroase partituri expuse s-a numărat valsul Je veux vivre din opera Romeo și Julieta de Gounod, Ex libris din 1868, din colecția personală a maestrului Alfred Alessandrescu, interpretată în seara zilei de 26 aprilie de soprana Veronica Anușca și Mihai Murariu la pian.

Înregistrarea „Volumului 3” al Stagiunii de colecție poate fi urmărită în arhiva EnjoyTV.ro.

G. Gounod – Je veux vivre din Romeo și Julieta – Veronica Anușca și Mihai Murariu

youtu.be/EBEFDNxC1wU?t=51m58s

George Enescu – Suita nr. 2 în Re Major, op. 10 pentru pian – Andrei Petrache

youtu.be/EBEFDNxC1wU?t=45m23s

Despre Stagiunea de colecție

Stagiunea de colecție pregătește publicului meloman încă două ediții: Volumul 5 (24 mai) și Volumul 6 (7 iunie). Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Grupul Canticum a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București – în primăvara anului 2015 – printr-un concert dedicat memoriei compozitorului Paul Constantinescu. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Canticum Bucharest a obținut încă de la prima sa apariție aprecierile publicului meloman și ale elitei muzicale bucureștene. Cei douăzeci de tineri muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, își propun să contribuie la promovarea genului coral în rândul publicului tânăr, prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile religioase, tradiționale, folclorice, jazz, gospel, pop etc.

Dirijorul Răzvan Rădos s-a născut în Ținutul Pădurenilor – Hunedoara, în 3 aprilie 1990. A fondat și condus diverse formații corale din România, colaborând permanent cu coruri de amatori sau profesioniști dintre care amintim Corul Vosglas – Deva, [dirijor fondator], Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin – București, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – Bucuresti, Corul Magnus – Bucuresti, [dirijor fondator], Corul de Cameră Preludiu – București. A primit distincția „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis și este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alături de Grupul Canticum Bucharest, Răzvan Rădos își propune explorarea muzicilor vocale mai puțin cunoscute și aducerea acestora în atenția publicului prin concepții interpretative și scenice inedite.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care selectează interpreții și lucrările propuse în program, și-a obținut Doctoratul în muzică sub îndrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Artist comisionat de British Council, Fundația Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Român, CNDB – Centrul Național al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Bürger für Beethoven – Bonn și Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este și co-fondatoare a Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

Număr de vizualizări :1405


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro