spot_img

Centrul Național al Dansului București prezintă ”Tribute to Iris Barbura”

Sâmbătă, 4 iunie 2016, ora 19.00, la Sala „Stere Popescu”, Centrul Național al Dansului București prezintă ”Tribute to Iris Barbura”. Beth Soll a ajuns în România la jumătatea lunii mai pentru a se întâlni și colabora cu tinerii dansatori de la Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din București, iar ”Tribute to Iris Barbura” reprezintă reacția ei la lucrările și viața celei cu care a început să studieze dansul modern.

Iris Barbura a avut-o ca elevă pe Beth Soll la studioul de dans pe care l-a înființat în orașul Ithaca din statul New York în anii ’50. Născută la Arad, în 1912, Barbura face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România.

Această nouă colaborare între Centrul Național al Dansului București și Liceul de coregrafie „Floria Capsali” continuă o serie din care mai fac parte, printre altele, spectacolele Reenacting Lizica Codreanu (2014) şi Rythmodia / Vera Proca-Ciortea (2015).

„Acest dans a luat naștere ca reacție abstractă și poetică la sentimentul pe care mi l-au lăsat munca și viața lui Iris Barbura. Când eram copil, Iris era pentru mine o femeie autentică, frumoasă și sofisticată, ale cărei dansuri izvorau din moștenirea ei românească și din perspectiva sa estetică profund spirituală.

Imaginea lui Iris pe care o păstrez din copilărie îmi influențează lucrările coregrafice. Creațiile artistice semnate de Iris Barbura au fost îmbogățite de dragostea sa pentru superbele defileuri și cascade din Ithaca, New York, locul în care a ales să trăiască în Statele Unite. Acest spectacol începe cu o secvență onirică inspirată din dansurile populare românești, după care trece către o secțiune de dans modern kinetic, inspirat din stilurile anilor 1930 și 1940.

Secțiunile următoare constau în solouri melancolice, duete romantice și mișcări frenetice de grup care redau tristețea de care era consumată Iris, dragostea ei pentru natură și sinuciderea eroică într-unul dintre defileurile sale iubite. Între secțiuni și în final, dansatorii realizează un model de mișcare simplu și, pe alocuri, solemn.” (Beth Soll)

Iris Barbura (n. 1912, Arad, România – m. 1969, Ithaca, SUA) face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România. Obţine o bursă de studii coregrafice în Germania în 1936, frecventând cursurile de dans ţinute de Mary Wigman și Harald Kreuzberg, Gret Palucca şi Rosalia Chladek. Revine în 1939 la Bucureşti, unde fondează un studio de dans contemporan, activând în acelaşi timp pe scena coregrafică a Teatrului Naţional, din această perioadă datând şi colaborările cu Trixy Checais şi Vergiu Cornea. Până către finele anilor ’40, creează scenografie şi costume pentru diverse spectacole de la Freien Volksbühne şi Hebbel-Theater din Berlin. Acolo se apropie de grupul suprarealist berlinez de artişti, formând în 1949 împreună cu aceştia colectivul antinazist Die Badewanne [Cada de baie], intitulat după performanceul omonim realizat alături de aceştia. Emigrează în SUA în 1951, în Ithaca, New York, unde pune bazele unui studio de dans şi avându-le ca eleve pe Beth Soll şi Hannah Kahn. Moare în 1969.

Beth Soll (Ph.D.) și-a început studiile în Ithaca, New York, la clasa profesorilor români de dans modern Iris Barbura și Vergiu Cornea, după care a continuat să studieze dansul în Europa, la Essen Folkwangschule și la Kreutzbergschule în Elveția. A absolvit dans modern la Universitatea din Wisconsin. A predat la peste 10 universități, printre care Centrul de Dans de Vară de la Harvard, Universitatea din California, Santa Barbara. Universitatea Hofstra University, New School și Manhattanville College, unde este, în prezent, Profesor Asociat. A condus timp de 20 de ani Programul de Dans al Institutului pentru Tehnologie din Massachusetts. D-na Soll a dansat alături de Compania Ina Hahn, Colectiv de dans, Compania Centrului de Dans de Vară de la Harvard și altele, colaborând de asemenea cu mulți coregrafi, compozitori și artiști vizuali independenți. În 1977, a înființat Dance Projects, Inc./Beth Soll & Compania în Boston, Massachusetts. Ca primă solistă, a dansat alături de compania sa pe nenumărate scene din S.U.A., Europa și Asia. Lucrările sale au beneficiat de impresionante aprecieri critice și de peste 80 de premii și grant-uri. Începând cu anul 2000, compania s-a mutat în orașul New York, unde Beth Soll prezintă anual o lucrare nouă. În 2002, a publicat cartea Will Modern Dance Survive? Lessons to be Learned from the Pioneers and Unsung Visionaries of Modern Dance [Va supraviețui dansul modern? Lecțiile pionierilor și vizionarilor necunoscuți ai dansului modern].

Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti a fost fondat în 1948, având ca prime directoare pe coregrafele Miriam Răducanu şi Esther Magyar. Printre absolvenţii de dans contemporan ai instituţiei se numără Gigi Căciuleanu, Ruxandra Racoviţă, Gheorghe Iancu, Dan Măstăcan. Tot mediului şcolii de coregrafie se datorează şi efervescenţa anilor ’70-’80, care a făcut posibilă apariţia grupului Contemp, fondat şi condus de Adina Cezar şi Sergiu Anghel, cât şi a coregrafilor Ioan Tugearu, Raluca Ianegic sau, mai recent, Vava Ştefănescu, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea ş.a.

Informații despre proiect și participanți:

Beth Soll – Tribute to Iris Barbura

Perioada desfăşurării proiectului: 15 mai – 4 iunie 2016

Premieră: 4 iunie 2016, ora 19.00

CNDB, Sala „Stere Popescu”, Bd. Mărăşeşti 80-82

Coregrafia: Beth Soll

Dansatori: Denisa Anastasiu, Raluca Adomnicăi, Carmen Mărgărit, Monica Agarici, Ana Mihai, Daiana Popescu, Cristian Danu, Dan Matei

Profesor responsabil: Doina Georgescu

Scenografia: Cristi Marin

Muzica: Marian Cîtu (Rufi)

Documentare: Corina Cimpoieru, Igor Mocanu

Asistent producţie: Maggie Chiţoran

Parteneri instituţionali: Beth Soll & Company, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508