ArgEnTango se apropie de final cu turneul „Piazzolla, o poveste autentică”

mai 7th, 2016 | By | Category: Postcard

ArgEnTango – un proiect unic în România – a umplut sălile în toate concertele prezentate până acum în întreaga ţară. Până la final, turneul ce prezintă în cel mai autentic mod cu putință muzica lui Astor Piazzolla va mai ajunge la Braşov, din nou la Bucureşti, apoi la Dumbrăveni şi Bistriţa, unde se va încheia pe 9 mai 2016. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Iată ce declarau artiştii înaintea ultimei etape a turneului.

Răzvan Suma: ”Am format un grup, ArgEnTango, cu o componenţă originală. Ca să cânți muzică autentică îți trebuie toate instrumentele specifice. Fără vioară se poate cânta tango, fără bandoneon este lipsit de autenticitate. Am reuși să îl aducem pe acest extraordinar Omar Massa din Argentina și am făcut această orchestră de tango tradițional. De ce Piazzolla? Cu această orchestră de tango putem fi foarte autentici în limbajul lui Piazzolla și Piazzolla este începutul nostru.”

Analia Selis: ”De la Amelita Baltar, am aflat la Buenos Aires multe lucruri interesante. Pentru mine a fost foarte important. Eu nu cântasem Piazzolla. Nu sunt foarte mulți cântăreți în lumea asta care cântă Piazzolla, care să intre în această călătorie ciudată și într-un stil nou de a cânta tangou, cu texte foarte expresive. Eu cred că obiectivul nostru până acum a fost atins: acela de a aduce publicului o latură necunoscută a lui Piazzolla și să aducem și câte o poveste interesantă și autentică neascultată aici, în România.”

Mariano Castro: ”E o mare bucurie pentru noi, argentinienii, să cântăm muzica noastră, adică Astor Piazzolla… Cum e George Enescu pentru români, așa e Piazzolla pentru argentinieni. Oamenii au primit foarte bine muzica noastră în toată ţara. E un concert foarte expresiv, un concert direct la inimă, pentru că e foarte emoţionant și sensibil.”

Turneul Piazzolla, o poveste autenticăare în centru o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.

Spectatorii entuziaşti care au umplut până la refuz Sala Radio declarau la ieşirea de la concert: ”M-au trecut fiorii. A fost intens de la început până la sfârşit. Ce mi s-a părut foarte interesant a fost că au susținut ritmul. Cred că noi, românii, rezonăm cu tangoul.” „Am văzut în sală că erau oameni cu ochii în lacrimi și am senzația că poveștile pe care le-a scris Piazzolla despre Buenos Aires seamănă, oarecum, cu poveștile noastre.”

Piazzolla, o poveste autentică

Capitolul 3

În 1967, Piazzolla l-a cunoscut pe Horacio Ferrer. Căuta un poet cu care să lucreze, nu era fericit cu cei cu care lucrase până atunci. „Piazzolla a lucrat cu câţiva scriitori, inclusiv cu Borges, dar nu a fost ceea ce el ar fi vrut să fie, atunci m-a căutat şi mi-a spus: „vreau să lucrezi cu mine pentru că muzica mea este la fel ca versurile tale.  Dacă nu vii să lucrezi cu mine eşti un prost” (Horacio Ferrer). Horacio Ferrer s-a mutat din Uruguay în Argentina şi a fost pentru Piazzolla prieten şi poet o viaţă întreagă, iar această comuniune a celor doi a generat minunata operă de care ne bucurăm noi astăzi.

În 1969 începe o relaţie care a durat 5 ani, cu cântăreaţa Amelita Baltar, supranumită „vocea lui Piazzolla”. Analia Selis s-a întâlnit cu această legendă vie a tangoului anul acesta în ianuarie la Buenos Aires, luând lecţii de interpretare de la aceasta.

Grupul ArgEnTango

Analia SELIS

După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place Tango?, cât și proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)

Răzvan SUMA

Solist concertist și director al Orchestrelor și Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. (razvansuma.com)

Mariano CASTRO

Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango.Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. (marianocastro.ro)

Omar MASSA

Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa și Asia, fiind invitat frecvent pentru a susține masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)

Rafael BUTARU

Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic și mulți alții.

Itinerariul turneului

16 aprilie – 9 mai 2016

-16/04 – Tg. Mureş – Palatul Culturii – ORA 19:00

-17/04 – Deva – Palatul Magna Curia – ORA 19:00

-18/04 – Sfântu Gheorghe – Casa Bastion – ORA 19:00

-22/04 – Timişoara – Piata Operei – ORA 20:00

-30/04 – Sinaia – Palatul Peles – ORA 12:00

-3/05   – Piteşti – Casa de cultura a sindicatelor – ORA 19:00

-4/05   – Bucureşti – Sala Radio – ORA 19:00

-6/05   – Braşov – Sala Patria – ora 19:00

-7/05   – Bucureşti – Teatrelli – ORA 19:00

-8/05   – Dumbrăveni – Casa de cultura – ORA 19:00

-9/05   – Bistriţa – Sinagoga – ORA 19:00

Un eveniment susţinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Analia Selis

Proiect cofinanţat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2

Partener oficial: BMW

Transportator aerian oficial: Air France – KLM

Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco

Parteneri:  Institutul Cervantes, Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuș, Filarmonica de stat “Banatul” din Timisoara, Muzeul Peleș din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria orașului Dumbrăveni, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Fundația Societatea de Concerte

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.

Număr de vizualizări :1123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro