spot_img

Anul Bartók la Bucureşti şi în Transilvania, cu Corul bărbătesc Szent Efrém

În perioada 4-7 mai 2016, Corul bărbătesc Szent Efrém va susţine patru concerte. Cu ocazia Anului Bartók – în care aniversăm 135 de la naşterea compozitorului maghiar şi universal – Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în parteneriat cu Biserica Unitariană Maghiară organizează un turneu al Corului bărbătesc Szent Efrém, la Bucureşti şi în Transilvania.

Aniversarea a 135 de ani (2016) de la naşterea lui Bartók Béla şi comemorarea a 70 de ani (2015) de la moartea sa constituie o ocazie excelentă pentru a prezenta din opera compozitorului maghiar unele creaţii care sunt mai puţin cunoscute la nivel mondial atât de melomani, cât şi de profesionişti, ţinând cont de faptul că opusurile corale – şi dintre acestea cele scrise pentru cor bărbătesc – figurează cel mai rar în repertoriul concertistic. Aceste compoziţii se şlefuiesc de ani de zile în atelierul Corului bărbătesc Szent Efrém condus de Bubnó Tamás, fiind interpretate parţial de mai multe ori în concerte din Ungaria şi din străinătate, în turneul de la începutul lunii mai publicul bucureștean și ardelean are ocazia să asculte integrala opusurilor corale bărbăteşti.

Intercalat între opusurile bartókiene răsună muzica ţărănească autentică, uneori „regândită”, permiţând o privire asupra surselor, experiențelor muzicale şi sufleteşti pe care le-a întâlnit Bartók în timpul călătoriilor sale căutând comorile folclorului. Materialul provenind din „izvorul curat” al acestor lucrări corale este interpretat la cimpoi, fluier, tilincă şi taragot de Szokolay Dongó Balázs, în colaborare cu membrii Corului bărbătesc Szent Efrém.

„Bubnó Tamás, directorul artistic al Corului bărbătesc Szent Efrém, şi cei 16 membri ai corului consideră că a sosit momentul, după o pregătire de şapte ani, să prezinte întregii lumi faţa necunoscută a marelui geniu maghiar. Corurile bărbăteşti ale lui Bartók, deşi se inspiră din muzica populară maghiară şi a celorlalte popoare din Bazinul Carpatin, au un mesaj general şi profund, şi se adresează tuturor: vorbesc despre rolul bărbatului în lume, zbuciumul, rugăciunile, lupta interioară, sentimentele, gândurile, temerile, dragostea, nevrednicia şi forţa lui.” – scrie pe coperta discului editat în 2015 de Budapest Music Center.

În cadrul turneului Corul bărbătesc Szent Efrém va susţine patru concerte:

– miercuri, 4 mai, ora 19.00 la Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe

– joi, 5 mai, ora 19.00 la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

– sâmbătă, 7 mai, ora 19.00 la Biserica Unitariană din Târgu Mureş

va interpreta integrala opusurilor pentru cor bărbătesc de Bartók, în acel stil interpretativ pe care l-a stabilit însuşi compozitorul: formaţie de cor cameral, o provocare la care răspund foarte puţine ansambluri.

Vineri, 6 mai 2016, începând cu ora 19.30, Corul bărbătesc Szent Efrém va susţine la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti un concert cuprinzând lucrări bizantine.

Ansamblul coral Szent Efrém a fost fondat în anul 2002, devenind unul din cele mai cunoscute formaţii vocale din Ungaria. Fondatorul şi conducătorul ansamblului este Bubnó Tamás, distins cu premiul Liszt. Membrii corului sunt muzicieni profesionişti, cu aptitudini vocale de excepţie.

Corul a pătruns în lumea muzicală internaţională cu un imens succes, câştigând în anul 2006 marele trofeu la Festivalul Internaţional de Muzică Religioasă Ortodoxă de la Hajnówka (Polonia), la categoria coruri de cameră profesioniste.

Ansamblul coral poartă numele Sfântului Efrem (306-373), pe care contemporanii săi l-au intitulat „Harpa Sfântului Duh”, menţionând că imnurile şi cântecele sale au convertit pe mulţi „pe drumul cel bun”. Obiectivul principal al Corului bărbătesc Szent Efrém este cercetarea, prezentarea şi popularizarea valorilor muzicii vocale ale lumii creştine de rit bizantin, prezentarea frumuseţii şi misterului muzicii bizantine.

Szokolay Dongó Balázs este muzician. Cântă la cimpoi, fluier şi saxofon muzică populare, precum şi muzică improvizativă de inspiraţie folclorică. În  urma studierii folclorului din Bazinul Carpatin a început să prelucreze muzica și cântecele populare. Astfel s-au născut primele sale compoziţii în domeniul jazzului, respectiv bazele muzicale improvizative care poartă amprenta culturii vremurilor străvechi maghiare, româneşti, sârbeşti, croate, slovace şi ţigăneşti, fiind în acelaşi timp contemporane.

A fost membru şi a colaborat cu mai multe formaţii de folk şi jazz (Vasmalom, Csík Zenekar, Vujicsics, Kolinda, Téka, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes, Muzsikás, Etnofon Zenei Társulás), a concertat cu artişti renumiţi (Kocsis Zoltán, Rost Andrea, Sebestyén Márta), fiind şi astăzi membru de bază a mai multor formaţii (Palya Bea, Both Miklós Folkside).

Deţinător al titlului de Tânăr Maestru al Artei Populare, în 2005 a fost distins cu premiul Artisjus, iar în 2010 oraşul său natal i-a acordat premiul Pro Urbe.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508