spot_img

Anca Irina Ionescu, Petra Diotallevi Adámková şi Jiří Felix dezbat despre relaţii culturale ceho-române, la Galeria Întâlnirilor

Miercuri, 11 mai 2016, ora 19.00, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București), va avea loc o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, eveniment coordonat de Daniel Sur. Invitați: Prof. Dr. Anca Irina Ionescu, Petra Diotallevi Adámková şi Conf. Dr. Jiří Felix. Tema dezbaterii: studiile româneşti la Praga şi boemistica de la Bucureşti, în contextul mai general al relaţiilor culturale ceho-române. Seara va fi moderată împreună cu Violeta Anciu şi Mircea Dan Duţă. La eveniment şi-a anunţat prezenţa Consulul ceh de la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul JuDr. Roman Prosa. Partener – Clubul Scriitoarelor. Evenimentul are loc sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane şi Clubul Scriitoarelor.

Prof. Dr. Anca Irina Ionescu este profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de limbi străine, autoarea mai multor lucrări de lingvistică şi istorie a literaturii, precum: Lingvistică şi mitologie; Dimitrie Cantemir, Cartea Sistemei Religiei Muhammedane; Sofronie Vraceanski, Cartea celor trei religii, ediţie trilingvă bulgară, română, rusă; Dicţionar roman-ceh; Cultură şi civilizaţie cehă; Lingvistică şi Mitologie; Mitologia slavă; Literatură cehă veche; Renaşterea Naţională şi Romantismul; Literatura cehă II. A doua jumătate a secolului al XIX-lea − începutul secolului al XX-lea etc. şi a tradus peste 170 de lucrări de beletristică din opt limbi străine. Dintre cele mai importante titluri amintim Boris Pasternak, Doctor Jivago; L.N. Tosltoi, Spovedania; Anais Nin, Un spion în casa dragostei; Irving Stone, Turnul nebunilor; William Faulkner Cătunul şi Oraşul etc.

Petra Diotallevi Adámková este lector de cehă la Universitatea din Bucureşti. Este autoare a numeroase articole în publicaţii de lingvistică şi este specialistă, printre altele, şi în cinematografie cehă contemporană. Este coautoare a unui dicţionar de termeni similari în cehă şi in română.

Conf. Dr. Jiří Felix este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați româniști din Republica Cehă. Autor de programe și cursuri de limba română, profesorul Felix a fost distins de președintele României, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, după ce, în 1999, devenise profesor honoris causa al Universităţii din Bucureşti. A fost lector de limba cehă la Universitatea din Bucureşti (1965–1967), iar, timp de 22 de ani, a condus Secţia de Limba Română a Universităţii Caroline (1979–2001). Se află în România la invitaţia Ambasadei Cehe din Bucureşti.

Ionela – Violeta Anciu este poetă, prozatoare, promotor cultural și militantă pentru egalitate de șanse. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, unde alături de președinta-fondatoare Erika Ciuică, va susține și promova scriitoarele române, atât pe cele consacrate, cât și pe cele mai puțin cunoscute ori debutante. În aprilie 2015 publică volumul de debut, „Amprente Urbane – Evoluția” (Editura Bookbreak). În prezent, urmează să publice al doilea volum de poezie, „Femeie desculță”, a cărui copertă va fi realizată de pictorița Cristina Mihaela Rădulescu și lucrează la romanul ce-i va marca debutul în proză.

Mircea Dan Duţă este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, co-realizator al Serilor Literare „Citesc Poezie” de la Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural „Ilegalit” din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volume de poezie, dar şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană („Întunericul din camera copiilor”, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989. Pe 15 mai va lansa la târgul internaţional de carte „Lumea cărţii” de la Praga trei antologii sub titlul comun Luxfery / Luxfere, al căror editor coordonator a fost.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508