Anca Irina Ionescu, Petra Diotallevi Adámková şi Jiří Felix dezbat despre relaţii culturale ceho-române, la Galeria Întâlnirilor

mai 10th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 11 mai 2016, ora 19.00, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București), va avea loc o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, eveniment coordonat de Daniel Sur. Invitați: Prof. Dr. Anca Irina Ionescu, Petra Diotallevi Adámková şi Conf. Dr. Jiří Felix. Tema dezbaterii: studiile româneşti la Praga şi boemistica de la Bucureşti, în contextul mai general al relaţiilor culturale ceho-române. Seara va fi moderată împreună cu Violeta Anciu şi Mircea Dan Duţă. La eveniment şi-a anunţat prezenţa Consulul ceh de la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul JuDr. Roman Prosa. Partener – Clubul Scriitoarelor. Evenimentul are loc sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane şi Clubul Scriitoarelor.

Prof. Dr. Anca Irina Ionescu este profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de limbi străine, autoarea mai multor lucrări de lingvistică şi istorie a literaturii, precum: Lingvistică şi mitologie; Dimitrie Cantemir, Cartea Sistemei Religiei Muhammedane; Sofronie Vraceanski, Cartea celor trei religii, ediţie trilingvă bulgară, română, rusă; Dicţionar roman-ceh; Cultură şi civilizaţie cehă; Lingvistică şi Mitologie; Mitologia slavă; Literatură cehă veche; Renaşterea Naţională şi Romantismul; Literatura cehă II. A doua jumătate a secolului al XIX-lea − începutul secolului al XX-lea etc. şi a tradus peste 170 de lucrări de beletristică din opt limbi străine. Dintre cele mai importante titluri amintim Boris Pasternak, Doctor Jivago; L.N. Tosltoi, Spovedania; Anais Nin, Un spion în casa dragostei; Irving Stone, Turnul nebunilor; William Faulkner Cătunul şi Oraşul etc.

Petra Diotallevi Adámková este lector de cehă la Universitatea din Bucureşti. Este autoare a numeroase articole în publicaţii de lingvistică şi este specialistă, printre altele, şi în cinematografie cehă contemporană. Este coautoare a unui dicţionar de termeni similari în cehă şi in română.

Conf. Dr. Jiří Felix este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați româniști din Republica Cehă. Autor de programe și cursuri de limba română, profesorul Felix a fost distins de președintele României, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, după ce, în 1999, devenise profesor honoris causa al Universităţii din Bucureşti. A fost lector de limba cehă la Universitatea din Bucureşti (1965–1967), iar, timp de 22 de ani, a condus Secţia de Limba Română a Universităţii Caroline (1979–2001). Se află în România la invitaţia Ambasadei Cehe din Bucureşti.

Ionela – Violeta Anciu este poetă, prozatoare, promotor cultural și militantă pentru egalitate de șanse. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, unde alături de președinta-fondatoare Erika Ciuică, va susține și promova scriitoarele române, atât pe cele consacrate, cât și pe cele mai puțin cunoscute ori debutante. În aprilie 2015 publică volumul de debut, „Amprente Urbane – Evoluția” (Editura Bookbreak). În prezent, urmează să publice al doilea volum de poezie, „Femeie desculță”, a cărui copertă va fi realizată de pictorița Cristina Mihaela Rădulescu și lucrează la romanul ce-i va marca debutul în proză.

Mircea Dan Duţă este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, co-realizator al Serilor Literare „Citesc Poezie” de la Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural „Ilegalit” din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volume de poezie, dar şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană („Întunericul din camera copiilor”, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989. Pe 15 mai va lansa la târgul internaţional de carte „Lumea cărţii” de la Praga trei antologii sub titlul comun Luxfery / Luxfere, al căror editor coordonator a fost.

Număr de vizualizări :1225


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro