„Identitatea lui Constantin Brâncuși”, conferinţă susținută de Sever Voinescu, la Viena

mai 5th, 2016 | By | Category: Postcard

Joi, 12 mai 2016, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), jurnalistul Sever Voinescu susține conferința „Identitatea lui Constantin Brâncuși – o meditație asupra temei rădăcinilor naționale ale unui geniu“.

Sever Voinescu este redactor şef al revistei Dilema veche şi editorialist la Evenimentul zilei. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Sever Voinescu a fost secretar general al Ministerului Afacerilor Externe (1998-2000), consul general al României la Chicago (2000-2003) şi deputat (2008-2012). A debutat în presă în 1994 şi, de atunci, într-o activitate publicistică, practic, fără întrerupere, a publicat peste 1000 de articole și eseuri pe teme culturale şi politice în cele mai importante cotidiene şi reviste culturale din România. A susţinut conferinţe în Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi, bineînţeles, în România, ca invitat al unor universităţi, fundaţii sau asociaţii.

Opera artistului de origine română Constantin Brâncuși (1876-1957) este fundamentală pentru arta modernă. De fapt, opera sa a redefinit imaginea pentru întregul secol XX. El este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istorie, opera sa este foarte bine evaluată pe piața de artă, iar unele dintre sculpturile sale sunt adevărate embleme ale modernității. S-au scris mii de pagini despre arta sa și au fost susținute nenumărate prelegeri și conferințe despre creația sa. Atât experții cât și amatorii sunt entuziasmaţi de geniul lui Constantin Brâncuși, subliniind unicitatea artei sale și mesajul ei puternic. Cu toate acestea, moștenirea sa este misterioasă într-o anumită măsură. Cu cât privești mai mult opera sa și cu atât afli mai mult despre Brâncuși, cu atât pare mai profund misterul identității sale. Din perspectiva culturii române, problema identității culturale a artistului Constantin Brâncuși este încă şi mai provocatoare. A înțelege identitatea culturală a unui geniu nu este niciodată ușor, mai ales din unghiul relativ strâmt al unei culturi naţionale, oricare ar fi ea. Cu toate acestea, vom încerca să facem acest lucru. (Sever Voinescu)

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016 în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :673


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro