”Spovedanie”, de Lev Tolstoi

mai 5th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecția Autobiografia, a apărut volumul ”Spovedanie (Autobiografia) – Căutând sensul vieţii”, de Lev Tolstoi. Traducător: Anca Irina Ionescu.

Lumea interioară a unui titan al literaturii clasice ruse ni se dezvăluie cu sinceritate şi fără ocolişuri în Spovedania lui Lev Nicolaevici Tolstoi. Descoperim un om cu educaţie superioară, cultivat, dar frământat de nelinişti spirituale şi de o îndoială care îl macină lăuntric, aducându-l pe marginea prăpastiei.

Tolstoi analizează întrebările fundamentale ale omenirii în raport cu divinitatea, doreşte să afle care este menirea lui în această lume şi de ce a fost creat. Avem de-a face cu relatarea unei chinuitoare călătorii spirituale a unui om care la un moment dat a încetat să creadă în Dumnezeu şi a pornit pe ceea ce el însuşi consideră a fi o cale greşită, un drum al orgoliului, al plăcerilor deşarte, care nu duc nicăieri.

De fapt, autorul se află în căutarea sensului propriei existențe şi al vieţii în ansamblul ei, iar mărturia sa poate sluji drept punct de plecare pentru o reflecţie sinceră şi lucidă asupra credinţei şi sistemului de valori personale.

Născut într-o veche familie nobiliară, Lev Nicolaevici Tolstoi (1829-1910) face parte din elita scriitorilor ruşi şi s-a bucurat de o enormă popularitate. Cunoscut în special pentru romanele sale realiste Război şi pace şi Anna Karenina, Tolstoi a întâlnit şi dizgraţia, fiind excomunicat de Biserica Ortodoxă Rusă pentru criticile pe care i le-a adus. A avut o viaţă animată: în tinereţe s-a dedicat plăcerilor şi jocurilor de noroc, a luptat în Războiul Crimeii, apoi s-a căsătorit şi a avut doisprezece copii. A fost elogiat de scriitori celebri: Thomas Mann, James Joyce, Vladimir Nabokov, Gustave Flaubert.

www.edituraherald.ro/carti/autobiografia-lui-lev-tolstoi-spovedanie-detail?utm_source=newsletter_301&utm_medium=email&utm_campaign=newslleter-herald-din-04-05-2016-09-05-48#.Vyrsw9R97Dc

Număr de vizualizări :983


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro