Sophie Zénon expune ”AD VITAM”, la Galeria Jecza

apr. 11th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 aprilie 2016, ora 19.00, Galeria JECZA şi Fundaţia TRIADE în parteneriat cu Institutul Francez din Timişoara vă invită la vernisajul expoziţiei ”AD VITAM” a artistei fotografe franceze Sophie Zénon. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 aprilie – 15 mai 2016, la Galeria Jecza (Calea Martirilor nr. 51, Timișoara).

Expoziţia propune un dialog între două serii recente ale artistei: Mumiile din Palermo, 2008 (din seria „In Case We Die”/”Dacă murim”) şi Omul-peisaj (Alexandre), 2015 (din seria „Arborescenţe”).

Seria mumiilor din catacombele de la Palermo/Italia este emblematică pentru demersul artistei legat de abordarea pierderii  persoanelor dragi, de relaţia noastră cu corpul de după moarte sau de aceea cu strămoşii. Artista s-a apropiat de imaginea mumiilor cu infinită delicateţe, ele părând că se mişcă şovăitor, ca într-un dans între dispariţie şi prezenţă, transgresând delicat graniţa dintre viaţă şi moarte.

În noua sa serie „Arborescenţe”, Sophie Zénon îşi continuă cercetările privind dispariția și se apleacă asupra propriilor fantome interioare. „Arborescenţe” este o revizitare a istoriei sale familiale – în mod intim legată de aceea a imigrării italiene în Franţa din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale – o evocare poetică a exilului, a identităţii, a pierderii locului de care eşti legat prin  naştere, prin viaţa trăită.

În această primă parte, dedicată tatălui său, corpul se transformă în peisaj, iar peisajul în corp. El devine un loc de trecere, nemaifiind doar o entitate, ci un univers în interacţiune cu un spaţiu şi un teritoriu.

Firul roşu ce leagă Mumiile din Palermo de Omul-peisaj îl reprezintă atât memoria, cât şi modul prin care pierderea poate fi transgresată. Sunt exploatate, pe rând, fotografii, elemente de arhivă familială instalate în peisaj, video-uri. Instalaţia, recreată in situ, acţionează pe de o parte ca un element prin care amintirile sunt reînviate şi ca un artefact al obiectivării artistului.

Expoziţia va fi însoţită de alte două întâlniri cu artista Sophie Zénon:

Sâmbătă, 16 aprilie, între 12:30-14:00, Institutul Francez: Observ, încadrez – atelier interactiv dedicat publicului tânăr

Sensibilă la problemele de comunicare, artista va anima, la Institutul Francez, un  atelier dedicat adolescenţilor. Întâlnirea îşi propune să-i facă pe tinerii participanţi să descopere universul fotografiei, să se familiarizeze cu bazele acestuia, să înţeleagă şi să aprofundeze demersul artistic propus de Sophie  Zénon.

Luni, 18 aprilie, între 17-18, Fundaţia Triade: Corpul care rămâne / Le corps qui reste – conferinţă-dezbatere

Artista va participa, de asemenea, la conferinţa-dezbatere Corpul care rămâne / Le corps qui reste, susţinută la Fundaţia Triade, alături de Smaranda Vultur (specialistă în antropologie culturală şi eseistă) şi de George Alexandru Condrache (specialist în ştiinţe politice, filosofie şi ştiinţele comunicării) asupra problemelor legate de memorie.

Dezbaterea va fi moderată de către Sorina Jecza, iar traducerea simultană va fi asigurată de către Dana Ungureanu.

Număr de vizualizări :748


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro