Scrisoare publică pentru Primarul artelor vizuale şi al culturii

apr. 23rd, 2016 | By | Category: Postcard

19 importanţi artişti plastici au semnat o scrisoare publică prin care arată că, “în deşertul post-decembrist din România”, a existat un primar, dl. Neculai Onţanu, care a susţinut artele vizuale (prin constituirea singurei galerii de artă aflată în sediul unei primării din România!), în special, şi cultural, în general. Scrisoarea este semnată de Silvia Radu, acad. Viorel Mărginean, Olga Morărescu Mărginean, Napoleon Tiron, Cela Neamţu, Constantin Flondor, Marcela Blendea, Iacob Gheorghe, Emilia Pop Paştina, Ion Deac Bistriţa, Viorica Iacob, Dan Cioca, Ariana Nicodim, Horea Paştina,  Alexandru Mărginean, Marin Gherasim, Mircia Dumitrescu- membru corespondent al Academiei Române, Radu Costinescu, Adriana Blendea. AgenţiadeCarte.ro publică integral textul scrisorii celor 19 artişti plastici.

“A venit momentul să spunem ceea ce am trăit şi la ce am fost martori de-a lungul anilor. Am preferat de multe ori să tăcem dintr-o discreţie înţeleasă de fiecare altfel. Vă mai amintiţi binecunoscuta sintagmă din romanul lui Marin Preda: „Timpul nu mai avea răbdare”? Ei bine, pentru artiştii plastici din România, timpul nu mai avea răbdare nici înainte de Revoluţie,cu atât mai puţin după evenimentele din decembrie 1989.Şi asta pentru că forţa noastră a fost erodată,lent dar sigur, din lipsa susţinerii financiare şi manageriale. În deşertul post-decembrist din România a apărut un primar: Neculai Onţanu. Mulţi primari au ca prioritate să-şi consolideze imaginea prin activităţi în domenii să le zicem vizibile şi profitabile. Tagma noastră în general este evitată pentru că arta plasticienilor nu aduce profit imediat. Neculai Onţanu şi-a asumat acest risc şi a investit prin eforturile lui, şi implicit ale românilor,aşa cum a investit în mult hulitele astăzi biserici. Cultura,care nu este nici trendy şi nici cool în România, a însemnat şi înseamnă cu adevărat ceva pentru acest primar. Iar pentru asta îi suntem recunoscători. Şi conducătorilor noştri le urăm: Note bune ! Pe bază de lecţii învăţate şi notiţe luate chiar de la el. De la Neculai Onţanu!”

Silvia Radu – sculptor şi pictor                                    acad.Viorel Mărginean – pictor

Olga Morărescu Mărginean- grafician                      Napoleon Tiron – sculptor

Cela Neamţu – artist decorator                                  Constantin Flondor – pictor

Marcela Blendea- artist decorator şi pictor              Iacob Gheorghe – sculptor şi pictor

Emilia Pop Paştina – pictor                                           Ion Deac Bistriţa – sculptor şi artist decorator

Viorica Iacob –artist decorator şi pictor                    Dan Cioca – scenograf,grafician

Ariana Nicodim – artist decorator                               Horea Paştina- pictor

Alexandru Mărginean – pictor                                      Marin Gherasim- pictor

Mircia Dumitrescu- membru corespondent al Academiei Române, grafician,sculptor

Radu Costinescu –pictor                                                Adriana Blendea – pictor restaurator

Număr de vizualizări :2990


One Comment to “Scrisoare publică pentru Primarul artelor vizuale şi al culturii”

  1. Petre domnica spune:

    Este foarte adevarat. Felicitari d-lui Ontanu N iculai pentru toate actiunile culturale si sociale pe care le-a initiat si sustinut!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro