Pianistul ÉRDI Tamás, la Ateneul Român

apr. 28th, 2016 | By | Category: Eveniment

Duminică, 8 mai 2016, ora 19.00 , la Sala Mare a Ateneului Român, renumitul pianist ÉRDI Tamás, deţinător al premiului Prima Primissima, susţine primul concert din cadrul unui turneu central-european. Turneul este organizat cu sprijinul Fondului Naţional Cultural din Ungaria (NKA). În România turneul va  cuprinde trei concerte în organizarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

În program:

Frédéric Chopin: Fantezie Impromptu op.66
Frédéric Chopin: Nocturna în do diez minor op.posth.
Frédéric Chopin: Balada în sol minor, op.23
Frédéric Chopin: Preludiul în Re bemol major Picături de ploaie, op. 28. nr.15
Liszt Ferenc: Sposalizio
Liszt Ferenc: Consolation în Re bemol major
Kodály Zoltán: Dansuri din Ţinutul Mureşului

Liszt Ferenc: Fântânile arteziene de la Villa d’Este

Bartók Béla: Improvizaţii pe cântece ţărăneşti maghiare

Bartók Béla: Allegro barbaro
Bartók Béla: Seara la secui
Bartók Béla: Dansuri româneşti
Liszt Ferenc: Rapsodia ungară nr. 6

Pianistul soseşte la Bucureşti după un recital susţinut la Filarmonica Banatul din Timişoara, cu ocazia deschiderii Zilelor Maghiare Bănăţene, şi un concert susţinut la Filarmonica Oltenia din Craiova, în cadrul Săptămânii Maghiare din Stagiunea Europa, unde interpretează Concertul pentru pian nr. 3 în do minor de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului MEDVECYKZ Ádám.

Recitalul din Bucureşti este organizat în colaborare cu Filarmonica George Enescu.

Biletele se găsesc la Casa de bilete a Ateneului Român.

ÉRDI Tamás

Înclinaţia sa către muzică a fost descoperită destul de devreme. Profesorii lui (Becht Erika şi Eckhardt Gábor) transformă partiturile, printr-o metodă specială, vizibile şi pentru el, prin recompunerea pieselor muzicale. Obţine primul succes la vârsta de 15 ani în cadrul Festivalului de Primăvară din Budapesta, interpretând sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás unul dintre concertele de pian ale lui Mozart. La vârsta de 17 ani câştigă Concursul Internaţional de Pian Louis Braille de la Moscova şi este admis la Academia de Muzică din Viena. La 18 ani obţine locul întâi la Concursul de pian Gina Bachauer din Salt Lake City, cu o producţie pentru cinci piane. La 19 ani îi apar două discuri cu muzică de Mozart, care obţin un real succes şi în Canada, în anul 2000.

În 2002 obţine diplomă de artist la Royal Music Conservatory din Toronto, unde a studiat ca bursier la clasa profesorului Leon Fleisher. În perioada studiilor din Canada susţine concerte cu Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Mozart din Viena, Orchestra Naţională din Ungaria, Orchestra Radio, iar în 2011 susţine concertul de închidere a Anului Liszt de la Filarmonica Georges Enescu din Bucureşti. De asemenea a susţinut recitaluri la Carnegie Hall, Lincoln Center şi în importante săli de concerte din Siberia, Kuweit, Liban, America, Canada şi din marile oraşe europene, precum Barbican Center din Londra. În Varşovia a cântat în repetate rânduri sub statuia lui Chopin, în faţa a 4000 de oameni. A concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Rico Saccani, Uri Mayer şi Barry Wordsworth. Recitalul din Palatul Artelor din Budapesta, din 2005 a devenit materialul primului DVD de muzică clasică al acestei instituţii, ulterior apărându-i şi alte albume cu compoziţii ale lui Schubert, Chopin, Bartók şi Liszt, precum şi DVD-ul intitulat „Tamás şi prietenii săi din cele cinci continente”.

În anul 2008 obţine premiul Junior Prima, acordat tinerilor talentaţi sub 30 de ani, iar în anul 2010 obţine şi premiul Prima Primissima în categoria muzică clasică, cea mai importantă recunoaştere acordată artiştilor în Ungaria.

În anul 2012 este distins cu Ordinul Crucea de Merit în grad de cavaler.

Număr de vizualizări :1403


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro