Lansare de carte, ”Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu”, la U.S.R. Cluj

apr. 4th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 6 aprilie 2016, începând cu ora 13.00, la sediul Filialei clujene a USR, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului ”Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate”. Ediţie îngrijită, Cuvânt înainte şi Notă asupra ediţiei de Ruxandra Cesereanu. Prezintă: Adrian Popescu, Ruxandra Cesereanu, Domițian Cesereanu.

Poetă, prozatoare, publicistă și eseistă română, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” (Catedra de Literatură comparată), Ruxandra Cesereanu este nepoata, pe filiație paternă, a lui Vasile Cesereanu, preot greco-catolic închis de regimul comunist.

„În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), la dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu (1899-1984), bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată menţiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fişe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o „activitate contrarevoluţionară”, de „duşman înrăit”, „duşman de moarte al regimului democrat popular” şi „element proeminent al rezistenţei greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rîndurile credincioşilor greco-catolici, ţinîndu-i sub influenţa lui şi mobilizîndu-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă”. Am stat o jumătate de zi în biblioteca C.N.S.A.S., am răsfoit aproape o mie cinci sute de pagini, am optat pentru fotocopierea a o mie de pagini. Principalul corpus era alcătuit din fişe de urmărire, documente oficiale prin care bunicul era catalogat drept inamic recalcitrant al statului comunist; erau, apoi, delaţiuni de toate soiurile, făcute de ţăranii din satul lui (majoritatea constrânşi) sau de alte persoane; mai erau în dosar şi memorii ale lui Vasile Cesereanu, fie către organe oficiale (Ministerul Cultelor, Ministerul Justiţiei), fie chiar către Nicolae Ceauşescu; mai erau şi scrisori de mustrare către câţiva prelaţi greco-catolici care trecuseră la ortodoxie; plus pledoarii ale bunicului în faţa instanţelor judiciare.

Această carte cuprinde documente oficiale redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă documente din portofoliul familiei, ce ajung până în anul 1984.” – Ruxandra Cesereanu

Număr de vizualizări :789


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro