Horia Mihail cântă Mozart, la Sala Radio

apr. 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 8 aprilie 2016, ora 19.00, la Sala Radio, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio cunoscut în întreaga ţară graţie turneelor naţionale în care este implicat – Pianul Călător, Duelul viorilor, Flautul de aur şi Vioara lui George Enescu la sate – va interpreta alături de Orchestra Naţională Radio, unul dintre cele mai romantice concerte semnate de Mozart.

Sub bagheta lui CRISTIAN OROŞANU, dirijor şi fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt şi dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail propune publicului de la Sala Radio  Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, compus de marele Amadeus în 1785 şi interpretat în premieră absolută în acelaşi an, la Viena, compozitorul însuşi regăsindu-se atunci în ipostază solistică. În această perioadă, Horia Mihail se află în cea de-a VI-a ediţie a turneului său naţional “Pianul călător”, intitulată anul acesta “ROMANTIC EXCLUSIV: CHOPIN” şi prezentată între 24 martie şi 21 mai în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

În a doua parte a serii veţi avea ocazia de a vă întâlni cu o celebră partitură a romantismului muzical: Simfonia fantastică, semnată de Berlioz, supranumită şi “episod din viaţa unui artist (în cinci părţi)” partitură care descrie o atmosferă de vis, de reveerie şi despre care se spune că a fost concepută de compozitor sub influenţa opium-ului.

Dirijorul CRISTIAN OROŞANU a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborari deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri.

Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul şi dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio şi a participat la turnee în ţară sau în străinătate.

Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Număr de vizualizări :856


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro