Film de Oscar, la SFR 2016

apr. 26th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 5 mai 2016, de la ora 19.00, Serile Filmului Românesc 2016 aduc în atenție un eveniment special: proiecția de gală a filmului premiat la Oscar 2016 – ”Fiul lui Saul”. În film joacă actorul din România, Levente Molnár, care va fi prezent la evenimentul special, programat la Iași. Proiecția filmului va avea loc în incinta sălii Rossini din cadrul Complexului Palas Mall.

Intrarea se va face pe bază de invitație. Din cadrul lansării filmului Fiul lui Saul nu vor lipsi covorul roșu, primirea de gală a invitaților, sesiunea de Q&A de după proiecție și fotografiile.

Evenimentul face parte din Festivalul Serile Filmului Românesc și este susținut de Palas Mall, Transilvania Film și Dopo Poco Trattoria.

Pentru rezervări și informații: tel. 0735 217 706

Despre film

FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL este un film cu peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului  și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este câștigător al unui Premiu Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles) la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină.

Lansarea în România, legată de Comemorarea Victimelor Holocaustului

București, 27 ianuarie 2016 – Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a filmului FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL în data de 11 martie. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes.

Sinopsis

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

Nu pot percepe și înțelege nici până în  ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii,  capabili de asemenea fapte”, a mărturisit Levente Molnár.

Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un un om găsește în interiorul său puterea mântuirii ”, a declarat regizorul László Nemes.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În 2016, România deține Președinția Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

Presa internațională despre FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL:

Un punct de reper formidabil pentru ficționalizarea cinematografică a Holocaustului.(The Film Stage)

O remarcabilă viziune asupra dramei Holocaustului care recrează atmosfera lagărelor Auschwitz într-un mod tulburător de real.(Indiewire)

O dramă rară despre Holocaust care reușește să puncteze drama efectivă și nu doar disperarea de a trăi în iadul unui lagăr de concentrare. (The AV Club)

Filmul este distribuit în România de Transilvania Film.

Trailer: youtu.be/QBbjrHHPRz0

Facebook: www.facebook.com/TransilvaniaFilm

Premii și nominalizări:

Oscar 2016

Cel mai bun film într-o limbă străină

Globul de Aur 2016

Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain

Cannes 2015

Palme d’Or – László Nemes (nominalizat)
Caméra d’Or – László Nemes (nominalizat)
Altele

Premiul Vulcan  pentru realizări în domeniul tehnic – Tamás Zányi

Premiul FIPRESCI pentru un film din competiție – László Nemes
Premiul Francois Chalais – László Nemes

Marele premiu al juriului – László Nemes

Despre invitatul special

Levente Molnár (n. 10 martie 1976Baia Mare) este un actor maghiar din România, cunoscut pentru rolul său din Fiul lui Saul, film distins cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină din 2016. Molnár a studiat actoria la Universitatea Babeș-Bolyai, la clasa profesorului András Hatházi. În anul 2002, după absolvirea facultății, a fost angajat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. A mai jucat în filmele: Morgen (2010) , Jucăria (2010), Pentru fericirea noastră (2010), Chuck Norris vs Comunism (2015) ș.a.

Număr de vizualizări :1541


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro