Expoziţia „Where the Wind Takes Us“, la Galeria ICR Viena

apr. 26th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 24 mai – 10 iunie 2016, la Galeria ICR Viena, Institutul Cultural Român de la Viena organizează expoziția „Where the Wind Takes Us“, cuprinzând lucrări ale artiștilor din grupul NOIMA: Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş. Alături de gruparea Noima va expune şi va fi prezent la vernisaj pictorul Constantin Flondor, co-fondator al grupărilor Prolog, Sigma şi 1+1+1, trei dintre grupările relevante pentru arta românească a ultimilor 60 de ani şi pentru parcursul ei contemporan.

Vernisajul are loc în data de 24 mai 2016, de la ora 18.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040).

De asemenea, va fi prezentat volumul „Adnotări-lecții de pictură“, apărut la Editura ICR în anul 2012. Album este semnat de Constantin Flondor, gruparea NOIMA şi invitaţii lor.

„Vântul este purtător de miresme, vântul te atinge, te şlefuieste, vântul trezeşte stări, te poartă în spaţii nebănuite. A scruta orizontul în aşteptarea vântului prielnic. Tu simţi vântul? Înveţi să-l cunoşti, asculti, adulmeci. Drumuri ţi se dezvăluie. Şi-ţi par sigure chiar de te paşte căderea.. Inepuizabile. Impulsul de a lucra cu ce iti vine la îndemână… cu riscul de a da greş, laşi vântul să umfle pânzele. Te laşi purtat. Apoi, pânză cu pânză, adiere cu adiere – ori pală de vânt ce-ţi trânteşte şevaletul de griul din asfalt… sau te ridică cu totul… Depriderea strunirii pânzelor ar putea deschide spre noi întrezăriri ale noimei.“ (NOIMA)

Noima păstrează în ani dialogul cu lucrurile văzute, studiul în natură. Oricare ar fi fost în timp proiectele grupării, lucrul în plein air, alla prima, rămâne sursă de documentare dar şi subiect în sine. Noima poate fi întâlnită la lucru, în soare sau frig, noaptea sau ziua, nu doar în obişnitele ieşiri în natură, ci şi pe străzile oraşelor. Începând din 2015, gruparea a desfăşurat parte din activitatea sa în capitala Austriei. Viena a însemnat întâlnirea cu noi subiecte, dar şi deprinderea de a avea uneori inamic, alteori martor, adesea aliat – vântul.

„Where the Wind Takes Us“ însumează astfel de experienţe. Unele sunt rezultatul hoinărelii cu vântul în pânze pe străzile Vienei. Altele sunt aprofundări din atelierele personale, noi „navigări“ ancorate în mărturia străzii.

Grupul NOIMA a fost fondat în anul 2003, iar începând cu anul 2015 face parte dintre membrii galeriei Schleifmühlgasse 12-14 din Viena: 12-14.org /.

Mai multe detalii despre grupul NOIMA şi despre lucrările acestuia pot fi accesate la: www.facebook.com/pages/Noima/433534306725627

Expoziţia „Where the Wind Takes Us“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada în perioada 24 mai – 10 iunie, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :1121


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro