Douăzeci şi patru de spectacole, invitate la Festivalul Internaţional de Teatru Nou Arad

apr. 19th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 7-15 mai 2016, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Consiliul Local al municipiului Arad organizează cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou.

Din selecţia de anul acesta realizată de criticul de teatru Claudiu Groza fac parte spectacole nominalizate la Premiile UNITER, precum The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, producţie a Teatrului UNTEATRU (nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol) şi Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, producţie a Teatrului „Luceafărul” Iaşi (nominalizat pentru cea mai bună regie).

Prezentând o imagine fidelă a tendinţelor teatrale româneşti actuale, selecţia FITN4 cuprinde şi spectacole cu teme sociale sau care vorbesc despre perioada comunistă. Astfel, Antisocial – un spectacol de Bogdan Georgescu, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu este creeat pe baza unui fapt social real care a provocat un imens scandal mediatic, şi aduce în atenţie un subiect incomod: permanenta transformare şi reinventare a învăţământului românesc şi dezvoltarea unui sistem educaţional viu.

Tot despre o realitate vorbeşte şi abordarea regizorală a Anei Mărgineanu pe textul scris de Peca Ştefan în Anul dispărut.1989. Răscolirea în amintirile memoriei colective în căutarea semnificaţiei anului 1989 – anul căderii comunismului – şi repercusiunile acestor frânturi de poveste trăită sau povestită asupra vieţii noastre astăzi sunt temele centrale ale acestui spectacol. Cu insistenţă, asta încearcă să „scoată” la lumină de la public şi actriţa titulară Ilinca Manolache, nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va prezenta spectacolul „Vârful aisbergului” de Antonio Tabares în regia lui Theodor-Cristian Popescu, în premieră, în prima zi de Festival.

De asemenea, vor fi prezente şi două trupe de teatru din Italia şi Ungaria, cu spectacolele Operastracci şi respectiv Dancing Graffiti.

Despre festival şi poziţionarea acestuia în peisajul teatral românesc, Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, organizatorul Festivalului, precizează: Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad se află la a patra ediţie şi o spunem cu certitudine că a devenit un brand local cu puternice ecouri în lumea teatrală din România şi din Europa. An de an, selecţionerul festivalului, crititicul de teatru Claudiu Groza, dedică o secţiune specială producţiilor unui regizor sau unei teme anume, cum este cazul acestei ediţii de festival. Astfel, în anii precedenţi, secţiunea „Focus” s-a concentrat pe spectacole ce poartă semnătura regizorală a lui Radu Afrim sau Cristian Juncu. În acest an, secţiunea eveniment a festivalului pune lupa pe o problematică actuală din lumea adolescenţilor şi cuprinde nu mai puţin de patru titluri. Focus TeenAGER, căci despre acesta este vorba, grupează spectacole incitante, vii prin subiect şi abordare.

Festivalul arădean de teatru nou este un bun prilej de cunoaştere şi de recunoaştere a artei teatrale contemporane de aici sau de pretutindeni.”

O ediţie care îi are în prim plan pe tineri şi unele dintre cele mai apreciate producţii teatrale ale momentului vor face deliciul spectatorilor Festivalului Internaţional de Teatru Nou Arad din acest an.

www.facebook.com/FITN-408278406020944/

Număr de vizualizări :828


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro