spot_img

Doi artiști români, Laurian Popa și Diana Serghiuță, expun în premieră la Galeria MAG din Como, Italia

Între 7 și 30 aprilie 2016, Galeria de artă contemporană MAG (Como, Italia) și Studio Claudio Scorretti (Lugano, Elveția) prezintă ~Focus Romania: Memorii organiceLaurian Popa și Diana Serghiuță”. Vernisajul va avea loc joi, 7 aprilie 2016, ora 19.00, la Galleria MAG, Via Vitani 31, Como (Italia). Curatori: Salvatore Marsiglione și Irina Ungureanu.

La prima expoziție la Como, dar deja la a doua expoziție în Italia, artiștii români Laurian Popa și Diana Serghiuță prezintă o confruntare între două parcursuri artistice diferite, chiar opuse: în această diversitate de tehnică și viziune constă invitația de a descoperi lucrările lor în zona artei contemporane din România, focalizând, pentru publicul italian, spațiul sud-est european al ultimului deceniu.

Pictura reprezintă teritoriul de experimentare al celor doi artiști: o tablă de șah abstractă, cu inserții de figurativ și spectaculoase construcții volumetrice ale spațiului, în cazul lui Laurian Popa; o succesiune de figuri ale inconștientului, supuse metamorfozei și unor stări fluctuante, în lucrările Dianei Serghiuță.

Bad painting sau metafora membrului fantasmă sunt câteva dintre elementele prin care Laurian Popa definește propria artă; o căutare al cărei punct central rămâne recuperarea obiectelor pierdute sau a elementelor de decor teatral, utilizate de către artist pentru a recompune memoria timpului. O temă vizitată de artist încă din 2011, cu “spațiile închise” și “obiectele pentru nimic” care au format substanța expoziției de la Galleria Machina din Rieti (Italia) în 2012, reafirmată în 2014 la expoziția găzduită de Muzeul de Artă din Arad. Aglomerarea de obiecte inutile, pe fundaluri de gri rece (ca în Grey floor, 2016), perne pe canapele, bucăți colorate din diverse reziduuri, un craniu angoasant care traversează mai multe lucrări (Concrete skull, 2016), toate aceste elemente sunt abil mânuite pentru a crea discomfortul vizual al spectatorului. În timp ce așează obiectele amputate în centrul lucrărilor sale, Laurian Popa elaborează în paralel – iar aici vocea singulară a artistului se manifestă cu deplină originalitate și forță! – o explorare a profunzimilor și volumului spațiului, uneori printr-o suprasaturare de straturi de culoare. Cu prezentarea celor mai recente lucrări și desene organice semnate de Laurian Popa – lucrări similare acestora au fost expuse la Galeria Krom din New York în decembrie 2015 -, expoziția găzduită de galeria MAG documentează fără echivoc o nouă etapă în parcursul său artistic, de la estetica obiectelor către o reconfigurare a unei interiorități aproape psihologică a spațiului în pictură.

De la prima sa expoziție personală la Galleria Machina din Rieti, Italia, în 2013, Diana Serghiuță continuă să lase libere manifestările inconștientului în lucrările sale: imaginarul corpului și al maternității se manifestă pe pânză în fulgurații de imagini provocatoare și delicate, la limita între corporalitatea “grea” și o de-materializare vaporoasă, aproape eterică. Selecția lucrărilor prezentate în această expoziție la Galeria MAG din Como vorbește despre evoluția actuală a Dianei Serghiuță: ceea ce artista definește ca fiind o cercetare spirituală a corpului, pornind de la elemente ale istoriei personale, cu intenția declarată de a realiza o experiență trans-individuală, pentru a ajunge la originea imaginarului colectiv.

“Ne comportăm cu toții ca și cum experiențele legate de corpul nostru ar fi universale – afirmă Diana. Dar nu sunt”. Corpul traversează și definește aceste lucrări în două faze: materialitatea aproape terifiantă a picturilor dedicate maternității (Mother 2, 2015), unde corpurile descriu o nelinștitoare metamorfoză om – animal; și progresiva de-materializare pusă în scenă în Oneiric flight (2015), White silhouette levitating (2015) și White fluid (2015). “Ele, corpurile mele – continuă artista – nu au o adevărată greutate, sunt translucide și fragile”.

Obiecte fragmentare și tăieturi de decor pentru a reconstrui memoria și profunzimea spațiului, materialitatea și transparența corpului, pentru a îmblânzi spaimele, visele și proiecțiile ancestrale: în această cheie fluctuantă cei doi artiști fac vizibilă, fiecare în propriul discurs artistic, confruntarea personală și estetică cu limitele (de)construcției – a coerenței spațiului, a memoriei, a imaginarului și, în cele din urmă, a picturii. – Irina Ungureanu și Salvatore Marsiglione

Născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează, Laurian Popa a studiat pictura la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, la clasa prof. Constantin Flondor. A obținut masteratul în arte vizuale și doctoratul la aceeași universitate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arad. A participat la peste 17 expoziții de grup în România (ultima la Muzeul de Artă Contemporană, București, în 2015), Statele Unite (Life or Something Like It, Gallery Molly Krom, New York, 2015), Franța, Spania, Ucraina și Ungaria.

Expoziții personale (selectiv)

După fugă, Galeria Új Kriterion, Miercurea Ciuc , 2015

Spații și obiecte pentru nimic, Muzeul de Artă din Arad, 2014

Spazi chiusi, Galleria Machina, Rieti, 2012

Cerul negru, Galleria D’Ancona Budis, București, 2011

Născută în 1985 la Brașov, Diana Serghiuță trăiește și lucrează la Arad. A obținut licența și masteratul în pictură la Facultatea de Artă și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. În 2015 a susținut doctoratul în arte vizuale la aceeași universitate. A participat la numeroase expoziții de grup, ultima dintre ele fiind la Muzeul de Artă Contemporană din București în 2015.

Expoziții personale (selectiv)

2015 Malinconia, Muzeul de Artă din Arad, Arad

2013 L’inconscio in diretta, Galleria Machina, Rieti, Italia

2011 Viziuni ale visului, Galeria Calina, Timișoara

Expoziție organizată de Galeria de Artă Contemporană MAG din Como (Italia) și Studio Claudio Scorretti, Lugano (Elveția)

Cu sprijinul Asociației „Filiala din Arad a UAP din România”

Cu patronajul Asociației Archivio Luigi Russolo di Como

Cu sprijinul di Filip Spedition

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508