spot_img

CARTEA, sărbătorită de ziua ei la GAUDEAMUS Cluj-Napoca

Între 20 şi 24 aprilie 2016, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Cluj vă aşteaptă la Târgul Gaudeamus.

De Ziua Internaţională a Cărţii, Radio România vă invită să petreceţi timp de … cinci zile. Există toate ingredientele pentru o sărbătoare reuşită: un festin literar pentru toate vârstele şi gusturile, oferit de cei aproape 90 de participanţi, peste 130 de evenimente – majoritatea lansări şi prezentări de carte – muzică bună, live şi de luat şi ascultat acasă şi … cadouri pentru invitaţi (adică numeroase premii şi surprize pentru vizitatori).

Târgul va fi deschis de miercuri până sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00, iar accesul este condiţionat doar de … dragostea de carte.

Deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 17 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca va avea loc miercuri, 20 aprilie, la ora 11.00. Preşedintele de onoare al ediţiei va fi scriitorul Horia Bădescu.

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016, repere statistice:

– 88 de expozanţi reuniţi în 62 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România

– edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa tuturor editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile la târg, cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate.

– o suprafaţă record de peste 600 mp de standuri – 135 de evenimente – recordul Caravanei GAUDEAMUS (2000 – 2016) a fost din nou depăşit în acest an – propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă.

Proiecte Radio România derulate la Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca

–          Raftul liber, proiect iniţiat de Radio Cluj, care va fi inaugurat miercuri, 20 aprilie, la ora 13.00 şi care se bazează pe principiul schimbului liber de cărţi. Pe tot parcursul târgului, cititorii pasionaţi pot veni să ia o carte din raft, cu condiţia să lase un alt volum în loc. Primele volume pe care le veţi găsi în Raftul liber aparţin unor scriitori clujeni, care au fost de acord să participe astfel la inaugurarea proiectului.

–          Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, în acest an, are ca beneficiar biblioteca Şcolii Primare din localitatea Poiana Horea, comuna Beliş, din judeţul Cluj.

–           Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 23 aprilie, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, elevi din oraşul-gazdă premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Borbándi Zsuzsanna (Liceul Teologic Reformat), Alexandra Cengher (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”), Fazakas Borbála (Liceul Teoretic „Báthory István”) şi Garfield Adrienne (Liceul „János Zsigmond”). Premiile vor fi oferite de Radio România, Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, Restaurant Shanghai şi Editura Casa Radio.

–           Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio Cluj, care va avea loc vineri, 22 aprilie, la ora 16.00

Premiile ediţiei 2016 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca vor fi decernate duminică, 24 aprilie, începând cu ora 12.00, astfel:

–           Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului

–           Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

–           Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS

–           Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg, de către Lions Club Genesis Cluj şi Azaria Cosmetics

–           Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, sunt foarte numeroase şi atractive şi constau în sume de bani (Lions Club Genesis Cluj), obiecte de mobilier (Casa Augustin) şi produse cosmetice (Azaria Cosmetics).

Târgurile GAUDEAMUS, reunite în cadrul Programului LECTURA, constituie cea mai importantă componentă a unui proiect de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul 1994 – 2016, însumează 90 de târguri organizate sub brandul GAUDEAMUS, aproape 2.615.000 de vizitatori, peste 9.700 de expozanţi şi 10.500 evenimente culturale. Principalele sale componente sunt: Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură, Caravana GAUDEAMUS (Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Litoral), Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară şi o serie de proiecte conexe.

Calendarul GAUDEAMUS 2016 mai cuprinde: Oradea (18 – 22 mai), Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (15 – 25 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS (16 – 20 noiembrie).

Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca – un eveniment Radio România

Partenerii ediţiei

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia

Parteneri: Casa Augustin, Lions Club Genesis Cluj, Restaurant Shanghai, Azaria Cosmetics, Primăria

Municipiului Cluj-Napoca

Parteneri media: mediaTRUST, News.ro, Cluj.com, Făclia

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508