Bucureștiul va găzdui a cincea ediție a Festivalului Studenților Francofoni

apr. 7th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-15 aprilie 2016, Biroul Europa Centrală și Orientală (BECO) al Agenției universitare a Francofoniei (AUF) organizează, pentru al cincilea an consecutiv, o nouă ediție a Festivalului studenților francofoni din Europa Centrală și Orientală. In acest an, evenimentul va avea loc în București și va avea ca tema solidaritatea în diversitate. Acțiunea propusă are ca obiective promovarea multilingvismului și facilitarea utilizării limbii franceze într-un context multicultural.

Astfel, cele 5 ediții organizate în România au adus laolaltă peste 300 de studenți francofoni, din 20 de țări. Anul acesta, vor fi antrenati într-o călătorie științifică, artistică și culturală studenți din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Letonia, Lituania, Kazahstan, Macedonia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Senegal, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria. Le vor fi alături voluntarii, studenți ai universităților din București.

Acest eveniment care celebrează tinerețea, diversitatea culturală și excelența în francofonie, creează un spațiu de schimburi între tinerii din diferite țări într-o atmosferă convivială și printr-un program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză : conferințe, ateliere creative, concursuri și seri tradiționale.

Diminețile vor fi consacrate activităților cu caracter academic. Astfel, pe 12 aprilie invitat va fi Domnul Andrei Pleșu care va susține o conferință despre istoria Balcanilor, pe 13 aprilie se vor reuni în jurul unei mese rotunde responsabili ai unor mari societăți cu capital francez și nu numai, pe 14 aprilie se va vizita Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) de la Măgurele.

După-amiezele, dedicate activităților preponderent artistice, se vor desfașura în cele șase ateliere  : coregrafie, improvizație teatrală, regie, cântec, jurnalism și descoperiri. Atelierele vor fi urmate de un concurs ‘Întrebări pentru un francofon’ și de seri tradiționale tematice care le vor permite participanților să își prezinte propriile țări, cu specificul, datinile și obiceiurile lor.

Săptămâna se va încheia pe 15 aprilie, la ora 19, la Centrul național de artă « Tinerimea Română » din București, cu o seară de gală în cadrul căreia participanții vor prezenta în fața juriului și a unui public larg fructul muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiați.

Evenimentul este organizat de Biroul Europa Centrală și Orientală al Agenției universitare a Francofoniei, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucuresti, Universitatea din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică « I.L. Caragiale », Grupul Ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone din România, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul francez din București, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica și Inginerie Nucleară Horia Hulubei  Editura Sigma,  Libraria Kyralina,  Paralela 45, Business Event & Travel, Thales, Michelin, Orange Romania, Rue de la Paye, BRD, KPMG, Renault, Relu-Events&Music Solutions, Radio România International, Radio France International.

Agenția universitară a Francofoniei este o asociație internațională de universități francofone cu peste 800 de instituții membre în peste 100 de țări, având misiunea de a sprijini mediul academic francofon de pretutindeni. Mai multe informații pe www.auf.org.

Număr de vizualizări :903


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro