Al V-lea Colocviu Internaţional de Studii Româneşti din Cehia şi Slovacia

apr. 4th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 14-15 aprilie 2016, la sediul Universităţii Caroline (str. Hybernská 3, Praga 1), începând cu orele 18:00, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, Secţia de Studii Româneşti din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Caroline din Praga, Institutul pentru Literatură Mondială al Academiei Slovace de Ştiinţe din Bratislava şi Centrul Francez de Cercetare şi Ştiinţe Sociale din Praga (CEFRES) organizează cel de-al cincilea Colocviu Internaţional de Studii Româneşti din Cehia şi Slovacia.

Tema ediţiei din acest an este „Traducere între limbă, cultură şi istorie” şi se va concentra pe traducerile din şi în limbile română, cehă și slovacă în Europa Centrală şi cea de Sud-Est ca un produs al diverselor contexte, nu numai al celui cultural şi literar, ci şi al celui istoric şi social.

Structura programului se va constitui din module metodologice în care participanţii vor avea oportunitatea de a dezvolta diferite abordări şi direcţii în traductologie şi translatologie, cu focus pe aspecte şi probleme concrete generate în acest câmp de activitate.

Se vor întâlni din nou la Praga, sub coordonarea specialistelor de renume Dr. Libuše Valentová, de la Facultatea de Litere a Universităţii Caroline din Praga, şi a Dr. Libuša Vajdová, de la Institutul pentru Literatură Mondială al Academiei Slovace de Ştiinţe din Bratislava: românişti (atât cehi, cât şi străini), semiologi, istorici şi publicişti. Printre invitaţii de marcă aşteptaţi la colocviu se numără Prof. Dr. Anca Irina Ionescu, de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, Prof. dr. Georgiana Lungu Badea, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Prof. Rodica Dimitriu, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi doamna Helliana Ianculescu, renumită traducătoare cu merite deosebite în spaţiul literar româno-ceho-slovac.

Număr de vizualizări :686


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro