”Povești pentru adultul meu”, la Replika

apr. 5th, 2016 | By | Category: Eveniment

Luni, 11 aprilie 2016, Centrul de Teatru Educațional Replika, în cadrul proiectului ”Povești la Replika”, vă propune ” Povești pentru adultul meu”.

INTRAREA este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile
e-mail: centrulreplika@gmail.com; tel.: +40732101860
adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4

TEATRU – ora 19.00

”Faţă de drepturi” – producător Asociaţia Culturală Replika
spectacol de teatru educaţional
text: Mihaela Michailov, regia: Radu Apostol, muzica: Bogdan Burlăcianu aka Bobo – Fără Zahăr
în distribuţie: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu şi nouă copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani Andreea Baraitan, Anca Negoiţă, Ana Maria Zaincovschi, Bianca Gheorghe, Roberta Parascan, Georgiana Moise, Ionuţ Roşca, Denis Nadolu, Mario Ştefan
durata: 1h 10 min
limita de vârstă: 10+
Și dacă într-o zi copiii nu vor mai fi calificați, notați, judecați?
Și dacă într-o zi adulții și copiii vor decide împreună?

Față de drepturi este un spectacol de teatru educațional și participativ, care pornește de la câteva dintre drepturile fundamentale enunțate în Convenția Drepturilor Copilului: dreptul la educație, dreptul la servicii de sănătate, dreptul la asistență socială, dreptul la opinie, dreptul la libertatea de gândire, dreptul la vacanță și la odihnă, dreptul copilului de a nu fi supus unor forme de violență, abuz sau exploatare.
În Față de drepturi, 9 adolescenți și doi actori provoacă publicul să participe la un spectacol în care respectarea drepturilor devine fundamentul unei dezbateri despre rolul copilului în societatea contemporană, despre nevoia și dorința lui de a fi ascultat și întrebat atunci când se iau decizii care îl privesc, despre respectul pentru valoarea copilăriei sale și necesitatea de a-i da o voce socială care să conteze și care să poată schimba ceva. Știm câte drepturi au copiii? Vrem să ținem cont de ei? Îi lăsăm să vorbească în numele lor? Ne interesează ce gândesc cu adevărat?
În Față de drepturi, adolescenții le vorbesc copiilor și adulților de lângă ei despre drepturile lor, de multe ori ignorate sau insuficient cunoscute, și-i transformă în parteneri de joc, în participanți la proiectul de schimbare socială care ne privește pe toți.
Față de drepturi este spectacolul solidarizării copiilor pentru ca împreună să creeze o lume mai bună, o lume în care să se exprime critic, o lume în care să fie liberi să se afirme așa cum sunt și așa cum și-ar dori să devină.

CARTE – ora 20:00
Prezentarea cărţii ”Dreptul copilului la respect. Cum iubește un copil”, de Janusz Korczak, traducerea profesor Vasile Moga, Editura Curtea Veche, 2012.
Janusz Korczak (pseudonimul lui Henryk Goldszmit, 1878/79 – 1942) a fost activist social, medic pediatru, pedagog, profesor şi scriitor. După ce şi-a făcut studiile la Universitatea din Varşovia, între 1905 şi 1912 a lucrat la Spitalul de Copii Berson & Bauman din capitala Poloniei, completându-şi educaţia profesională în Elveţia, Germania, Franţa şi Anglia. În 1912, a pus bazele unui orfelinat pentru copii evrei, cu un proiect inovator de mică societate auto-guvernabilă şi un program de cercetare pentru dezvoltarea psihologică şi existenţa socială a copiilor şi adolescenţilor găzduiţi acolo. În 1919, a inaugurat la Pruszkow „Casa Noastră“ pentru copii polonezi (mutată la Varşovia din 1928), care a funcţionat după aceleaşi principii.

FILM – ora 20.30 – proiecție film documentar – subtitrare în limba engleză

”Bloody Beans” / ”Loubia Hamra”(Algeria, France – 2013 – 77 min.), regia: Narimane Mari, cu: Adlane Aïssani, Amir Nourine, Bilal Azil, Chems-Eddine Boudjema, Feyçal Ould Larbi

Sinopsis: Pe o plajă algeriană, copiii se bălăcesc, dorm, se ciondănesc și apoi brusc se duc la război. N-are nicio legătură cu Împăratul muștelor, sau cu Războiul nasturilor. În primul ei film, Narimane Mari aduce perspectiva plină de imaginaţie a unor copii despre Războiul de Independenţă din Algeria. Stârniţi de „joaca de-a războiul”, copiii năvălesc în case şi în pieţe şi se dezlănţuie. Totul se întâmplă ca într-un vis, însă pericolele sunt la tot pasul. Faptele istorice sunt prezentate cu seriozitatea pe care o întâlnim în jocurile de copii, căpătând pe de-o parte, o dimensiune fantastică, iar pe de altă parte, istoria devine astfel un joc sinistru care prin caracterul inevitabil bântuie universul copilăriei.
Festivaluri/Premii: Winner of the Best Documentary Film DOX:AWARD at the 2013 Copenhagen International Documentary Film Festival; International Film Festival of Marseille – FIDMarseille, 2013 – Grand Prix / French competition, Marseille; Expérance Prize Mention, Renaud Victor Prize Mention; Images Festival, Toronto, 2014 – Overkill Award; Dubai International Film Festival ; Doha Film Institute Qumra ; Open Doors – Festival del Film Locarno.

Număr de vizualizări :540


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro