Umbre de basm: ”Fata babei şi fata moşneagului” de Ion Creangă

mart. 28th, 2016 | By | Category: Postcard

Duminică, 3 aprilie și sâmbătă, 9 aprilie 2016, orele 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la Mărţişor – Casa memorială Tudor Arghezi, la un nou program pentru familii: Teatru de umbre – ”Fata babei şi  fata moşneagului” de Ion Creangă.

Însuşi povestitorul acestui basm plin de tâlc, fiind în postura de dascăl, considera ca nu poţi pricepe ceea ce nu vezi. ”El le arată copiilor tablouri reprezentând plante şi animale, şi ca totul să fie limpede, când vine vorba de nuca de cocos, găseşte cu cale să cumpere două bucăţi, să le pună sub nasul şcolarilor şi să le împartă, pentru ca gustul fructului exotic să le rămână pentru totdeauna în gură.” scria G. Călinescu. Prin acest program, încercăm şi noi să-i facem pe copii să guste din lecturile clasice pentru a-i îndemna să-şi dorească din ce în ce mai multe şi mai variate.

Într-o atmosferă caldă şi misterioasă, cu obloanele trase şi o muzică în surdină, un singur spot de lumină face să apară pe panoul alb silueta unei case ţărăneşti cu pridvor. În dreptul casei stau un moş şi o babă. De aici începe toată magia unui frumos basm românesc care prinde viaţă cu ajutorul umbrelor jucăuşe. Personajele precum fata babei, fata moşului, Sfânta Duminica, părul, cuptorul, fântâna şi căţeluşa apar pe rând în poveste şi îi încântă pe spectatori.  La final, împreună cu părinţi, copiii vor meşteri o ilustraţie din poveste, cu personaje şi elemente reliefate (pop-up).

Durata unui program este de aproximativ 90 de minute, iar preţul unui bilet de participare este de 5 lei de persoană (include vizitarea Casei memoriale)

Înscrieri la: ateliere.literare@gmail.com (maxim 12 familii cu copii de 5-10 ani/program). Primele date de desfăşurare sunt cele de mai jos, urmând să revenim în luna mai cu acelaşi program.

Duminică, 3 aprilie 2016, ora 11.00

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, ora 11.00

Muzeograf Dorothea Nicolescu, tel. 0724883343

Număr de vizualizări :1465


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro