Seară comemorativă „George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului”

mart. 29th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 5 aprilie 2016, ora 18.00, Libraria Sophia şi Fundaţia „Profesor George Manu” vă invită  la o seară comemorativă ”GEORGE MANU – Rectorul din Zarca Aiudului”. Invitaţi: Părintele Vasile Gordon, regizorul Nicolae Mărgineanu. Invitat special:  Dragonu AKA 47 (Dragoş Tudorache). Moderator: scriitorul Ciprian Voicilă. Seara se va încheia cu vizionarea unui fragment din filmul documentar “George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului”.

George Manu, un strălucit fizician, este condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud. Aici va deveni un izvor nesecat de cunoştinţe pentru ceilalţi detinuţi, pe care îi ajută să supravieţuiască sumbrului univers concentraţionar prin refugiul în lumea cunoaşterii.
I se propune eliberare pentru a lucra la centrul nuclear sovietic de la Dubna în schimbul renunţării la idealurile sale, dar refuză, la fel cum refuză pe patul de moarte să se dezică de crezurile sale în schimbul tratamentului salvator.
Moare în temniţă şi trupul îi este aruncat la groapa comună din Râpa Robilor, dar figura lui luminoasă rămâne vie în memoria tuturor celor care îl numeau, cu dragoste şi respect, “profesorul”.

Evenimentul va avea loc la sediul librăriei din str. Bibescu Vodă nr.19.

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro