Manifestări culturale organizate de ICR Chișinău, în comuna Dumbrăvița

mart. 25th, 2016 | By | Category: Eveniment

Marți, 29 martie 2016, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Gimnaziul din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei, organizează în incinta școlii, o suită de evenimente culturale dedicate marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Manifestările se vor desfășura după următorul program :

–  Ora 13.00 – Vernisarea expoziției „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60”

–  Ora 13.30 – Manifestare literar-artistică „Ai grijă Țară, de propria ta Țara!”

Alcătuită din 25 de bannere, expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60” cuprinde o selecție semnificativă din opera poetică a generației din care fac parte poeți de pe ambele maluri ale Prutului, începând cu Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Anatol Codru, Pavel Boțu și terminând cu Gheorghe Pituț, Ileana Mălăncioiu, Petre Stoica, Petru Cărare, Constanța Buzea, Grigore Hagiu, Ion Vatamanu ș.a.

Inserțiile lirice ale poeților aparținând generației ’60 sunt dublate de ilustrațiile grafice ce poartă semnătura unuia din cei mai mari artiști plastici contemporani, regretatul grafician Marcel Chirnoagă, despre care criticul de artă Pavel Șușară afirma că „a adus în grafica româneasca un anumit tip de imaginar sălbatic, o feerie a grotescului” și că „a avut curajul să sfideze normele, mai mult sau mai puțin valide, ale graficii care merge mai mult pe limbaj decât pe narație retorică.”

Expoziția urmează să rămână la Gimnaziul din comuna Dumbrăvița până în data de 26.04.2016.

La manifestările organizate la Gimnaziul din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei va participa acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.

Număr de vizualizări :1187


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro