spot_img

Ioana Flora, una dintre cele mai bune actrițe ale noului film românesc, la Round Table București

Joi, 24 martie 2016, ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Str. Știrbei Vodă nr. 33), Ioana Flora va fi invitată la o nouă ediție a spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. În cadrul evenimentului vor fi rezervate mai multe momente artistice susținute de invitatul serii și actrița Clara Flores Aguilera, formația camerală Duo Cello Jaya și soprana Veronica Anușca, interpretând o lucrare compusă recent de Diana Gheorghiu pe versurile poetului optzecist Ioan Flora, tatăl actriței invitate. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Ioana Flora s-a făcut remarcată în anul 2001, o dată cu filmul care a dat startul neoficial al Noului Val în cinematografia românească – „Marfa și banii”, în regia lui Cristi Puiu, unde a debutat într-unul dintre rolurile principale alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol. Filmul a fost selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

Pentru rolurile sale, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Festivalul de la Salonic (2007),  la Aubagne (2014), Premiul UCIN pentru „Cea mai bună interpretare feminină” (2014), Premiul Gopo, Premiul Pro Cinema și s-a numărat printre cei 20 de actori selectați din 4300 de candidați la Talent Actors Stage, în anul 2012, la Berlinale.

Spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Totodată, publicul bucureștean va fi invitat să ia parte la ultima întâlnire Round Table București din acest sezon, dedicată compozitorului Dan Dediu, un eveniment ce se va desfășura joi, 31 martie.

„Ioana Flora este o actriţă intensă, care consumă din ea în timp ce joacă, şi instinctivă – simte mereu nuanţa cu o precizie uluitoare. Poate să ducă în spate un film întreg, cum a fost cazul cu «Déjà Vu”», a spus despre ea Cristian Tudor Popescu, membru al juriului Uniunii Cineaștilor din România.

Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora s-a născut în Banatul sârbesc, într-o familie în care a găsit mediul artistic propice dezvoltării sale ulterioare, deși inițial se pregătise pentru o carieră în arhitectură. Mama, profesor de franceză, a încurajat-o să ia lecții de pian, balet și engleză, iar tatăl său, cunoscutul poet optzecist Ioan Flora, aducea acasă scriitori precum Nichita Stănescu, Geo Bogza, Gheorghe Crăciun sau Mircea Nedelciu. „Mi-am petrecut copilăria la serate literare și lecții de pian. A fost o copilărie destul de boemă”, își amintește Ioana Flora. „Discuțiile lor erau adevărate scântei de spirit, umorul lor era ultra-rafinat, își antrenau parcă mintea vorbind și râzând.”

„Acasă vorbeam în română, iar bunicii vorbeau «bănățeana», o limbă frumoasă și arhaică, încărcată de istorie. Atunci am urmărit primele spectacole de teatru. Tatăl meu era în juriul unui concurs de teatru în limba română – erau trupe de amatori, iubitori de teatru -, care se desfășura prin toate satele din Banatul sârbesc.”

După 1990, s-a mutat cu familia în România, cu gândul de a urma cursurile Universității de Arhitectură, însă în ultima clipă s-a hotărât să dea la Teatru. A intrat din prima și parcursul său în actorie a început la Piatra Neamț unde a debutat în regia lui Vlad Mugur. Apoi a jucat în numeroase teatre de stat și independente, colaborând cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniuțiu, Dan Puric, Theodor Cristian Popescu sau Vlad Massaci. Cea mai recentă producție teatrală este „Inamicul poporului”, în regia Ioanei Păun, la Teatrul Foarte Mic (2015).

După debutul cinematografic din „Marfa și banii”, Ioana Flora a primit unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru „Cea mai bună actriță”, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007).

A urmat  filmul „Periferic” (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Pentru rolul jucat în acest film, Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar” și Premiul Pro Cinema.

Mai târziu, a interpretat unul dintre rolurile principale în „Domestic”-ul lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în anul 2012.

A urmat rolul principal feminin în co-producția olandezo-română „Black Sea” (Marea Neagră), film lansat în 2013, în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana Flora a primit Premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Festivalul internațional de film de la Aubagne (2014).

În  anul 2014, Ioana Flora a primit rolul din „Déjà Vu”, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil care i-a adus Premiul UCIN pentru „Cea mai bună interpretare feminină.”

În anul 2015, a apărut pe marile ecrane în trei producții: „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selecția oficială Cannes 2015Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, „Acasă la tata”, peliculă ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, și „Scor Alb”, un scurtmetraj independent în regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat în premieră internațională în Competiția Festivalului de film de la Busan.

Anul acesta Ioana Flora va apărea pe marile ecrane în producțiile „Perfect sănătos”, în regia Ancăi Damian, „Breaking news” în regia Iuliei Rugină, iar în toamnă va începe filmările pentru lungmetrajul „Scor alb”, din nou în regia lui Marius Olteanu.

Mi s-a spus adesea că aduc un aer diferit rolurilor mele, sunt convinsă că anii petrecuți în Serbia și-au spus cuvântul. Generația mea, în Serbia, avea alte filme culte cu care se școlea decât cei din România. Erau în plină forță filmele despre rock’n’roll, tineri… Cenzura în anii ’80 acolo nu era atât de dură: se nășteau curente, avangarda era puternică, tinerii aveau drept la replică,” a declarat Ioana Flora într-un interviu recent.

Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.

Seara de joi se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și vinurile Balla Geza, prin prezența somelierului Istvan Pentek.

Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel, Marin Cazacu, Dan C. Mihăilescu, Ștefan Ghenciulescu, Sorina Goia.

Parteneri: Universitatea Națională de MuzicăExces Musicmagazinele de mobiler LEM’S, Radio România CulturalRadio România MuzicalEnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, vinurile Balla Geza, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.

Parteneri media: SapteSeriObservator CulturalLiterNetAgentia de CarteGarbo.roCalendar EvenimenteLibrăriile HumanitasBucureșteni.roJudy FlorescuCapital CulturalOnline GalleryEconomistul

Informații suplimentare:

Despre Round Table București

Parcursul profesional dar şi personal al oricărui om de cultură este inevitabil influenţat de mediul în care a ales să creeze. Prin proiectul Round Table București, organizatorii își propun să descopere în ce măsură efervescentul spaţiu cultural al capitalei a influenţat drumul unor personalităţi care şi-au ales Bucureștiul ca decor al activității lor artistice.

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu

În fiecare joi seară, pe durata a 90 de minute, moderatorul își va provoca invitații la o discuție deschisă, relaxată, despre amprenta pe care orașul și-a pus-o asupra lor ca artiști, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci când erau la început de drum și cum o percep acum, când drumurile lor străbat capitale din întreaga lume, ori despre șansele sau deziluziile pe care le-au trăit aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucureștiul personal al fiecărui artist invitat va fi presărat cu momente artistice de cea mai bună calitate – oferite de protagoniștii spectacolelor sau de către invitații acestora.

De ce Round Table București? Pentru că mediul de întâlnire al acestor evenimente își propune să fie unul prietenos, plăcut, fără colțuri și fără ascunzișuri, unde nimeni nu stă în capul mesei. Invitații și publicul, deopotrivă, vor împărți același spațiu: Bucureștiul. Coordonate: Sala de Operă și Multimedia a Universității Naționale de Muzică.

Despre Valentina Sandu – Dediu

Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).

O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin-Brandenburg.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR

Orice muzician care aderă la UCIMR și întrunește condițiile necesare poate deveni membru al organizației noastre. Prin activitatea noastră, oferim membrilor UCIMR burse în vederea participării la seminarii și cursuri de specialitate  organizate  de  asociatia care se remarcă printr-un palmares de excepție. Suntem implicați totodată și în sprijinirea artiștilor pensionari, precum și în susținerea materială a unor reviste de specialitate. De asemenea concepem proiecte culturale de interes național și internațional, având o structură egal răspândită pe întreg teritoriul României.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508