Expoziţia „Veranda cu flori de zăpadă”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

mart. 25th, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 31 martie 2016, ora 18.00, în sălile Muzeului de Artă din Cluj- Napoca (Piaţa Unirii nr. 30), va avea loc vernisajul expoziției „Veranda cu flori de zăpadă” a artistului Constantin Flondor. Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 martie – 24 aprilie 2016.

Titlul expoziţiei rezumă într-o formă poetică chiar conţinutul său efectiv din punct de tematic: un prim registru, cel pe care publicul îl va parcurge în primele săli de expunere, cuprinde lucrări având „veranda” ca loc al configurărilor picturale. Topos emblematic pentru artist, veranda este spaţiul manifestării unei vitalităţi organice pentru care viţa de vie, simbol christic, este elementul de expresie a aparenţelor fenomenologoice, sesizabile prin simţuri. În culoare, acest conţinut este redat în tonuri puternice, saturate, aplicate cu patimă, cu accente ce pot acredita aparenţa unui expresionism vibrant chiar în lipsa figurii umane.

Al doilea registru, dedicat unor aspecte vizibile doar ochiului minţii, cuprinde reluarea unor cercetări ce au debutat în urmă cu cîteva decenii în linia unor preocupări de factură structuralistă, sincrone cu ascensiunea structuralismului în Occidentul Europei.

Orientate către studiul naturii din perspectiva urmăririi unor raporturi numerice şi geometrice ascunse, al sesizării structurilor prime care guvernează lumea organică şi anorganică, aceste studii sunt reluate acum focalizînd asupra morfologiei fulgului de nea, parte din metamorfoza unuia din elementele primordiale, încărcat de vaste semnificaţii, apa. De data aceasta tonurile sunt reţinute, cu aparenţa unor medii neutre ce permit structurilor rezultate din cercetare să se manifeste în primul rând sub aspectul unor configuraţii geometrice cu caracter revelator.

Această simultaneitate a registrelor indică coexistenţa şi strînsa lor interdependenţă, într-o situare seducătoare în cîmpul ideii ce consideră numărul ca expresie a unui plan transcendental. În această cheie a semnificaţiilor se situează, de altfel, întreaga operă a artistului Constantin Flondor, parte din mişcarea cu caracter spiritual Prolog, care, sub aparenţa unei întoarceri la studiul naturii „epidermice” practica de fapt cercetări ce indicau un substrat conectat la structuri invizibile dar nu mai puţin reale.

În rezumat, dincolo de plăcerea sesizării unor subtilităţile picturale şi expresive, expoziţia oferă ocazia unor meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, pentru descoperirea cărora pictura nu este doar instrumentul cu care operează ci şi mediul predilect de etalare.

Constantin Flondor (n.1936) este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, cofondator al grupărilor de mare influenţă în arta din România: 111, Sigma, Prolog. A fost distins cu Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române în anul 2006, Ordinul „Meritul Cultural” în anul 2004 şi Marele Premiu al UAP pentru întreaga activitate în anul 2003. Lucrările sale fac parte din prestigioase colecţii muzeale şi particulare din ţară şi străinătate.

Expoziţia este organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi a Galeriei Baril.

Curator: Sorin Neamţu

Comisar de expoziţie: Călin Stegerean

Număr de vizualizări :1080


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro