Duo Cello Jaya, în turneul național „Tales”

mart. 15th, 2016 | By | Category: Eveniment

În perioada 19 – 31 martie 2016,  în orașele Sibiu, Târgu – Mureș, Craiova, Sinaia, București și Pitești,  Duo Cello Jaya, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România, va susține primul turneu național. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul turneului.

Farmecul de poveste al violoncelului va prinde viață prin programul propus de Ella Bokor și Mircea Marian, violonceliști remarcați în formula de duo în ultimii cinci ani pe scenele marilor săli de concert din România.

La acest turneu, li se va alătura actrița Ioana Flora, în rolul de povestitor, a cărei activitate în cinematografie i-a adus în ultimii ani premiul pentru „Cea mai bună actriță” la numeroase festivaluri internaționale. Cel de-al doilea invitat special va fi soprana Veronica Anușca, una dintre vocile noii generații, distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale pentru interpretare.

Împreună vor reda un ambient sonor inedit într-un format nou de spectacol menit să apropie publicul de rezonanțele nepovestite ale violoncelului.

„Am ales numele turneului Tales  pentru că adorăm să ascultăm sunetul poveștilor din vremuri imemoriale pe când  «lumea  gândea în basme și vorbea în versuri». Sunetul violoncelului reușește, de multe ori, să vibreze până departe în labirintul poveștilor noastre interioare și să aducă la suprafață semnificații pline de farmec. Sperăm să reușim împreună să spunem aceste povești, prin intermediul acestui turneu.” Ella Bokor și Mircea Marian.

Programul concertului va cuprinde lucrările compozitorilor: Jean-Baptiste Barrière (1707 – 1747), Sebastian Lee (1805-1887), Johann Benjamin Gross (1809-1848), Jacques Offenbach (1819-1880), Camille Saint-Saëns (1835 – 1921), David Popper (1843-1913) și Diana Gheorghiu (n. 1979) a cărei compoziție „La capătul lumii” va fi prezentată în primă audiție absolută, fiind compusă special pentru acest turneu, pe versurile poetului Ioan Flora, tatăl actriței invitate.

Programul turneului „Tales” din cele șase orașe va fi următorul:

19 martie – Sibiu, Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, ora 19:00 (bilete prin rețeaua Eventim)

20 martie – Târgu Mureș – Teatrul Ariel, ora 18:00, intrarea va fi liberă (concert cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului pentru copii și tineret)

21 martie – Craiova, Muzeul de Artă, ora 19:00 – vor face parte din spectacol doar Ella Bokor și Mircea Marian, intrarea va fi liberă

23 martie – Bucuresti, Casa Universitarilor, ora 19:00, intrarea va fi liberă

26 martie – Sinaia, Castelul Pelișor – Sunetul muzicii, ora 16:00, intrarea va fi liberă (invitații pe: peles.ro@gmail.com)

31 martie – Pitesti, Filarmonica din Pitești

„Duo Cello Jaya este una dintre cele mai bune formații camerale de la noi. Au un stil foarte bine conturat, prin acuratețe și virtuozitate. E o plăcere să îi asculți și să îi vezi.

Amândoi sunt violonceliști – soliști foarte bine formați, cu sunete frumoase și o tehnică foarte bine pusă la punct. Se completează mereu în acest duo: Ella este foarte precisă, iar Mircea este foarte calm și romantic. Mă bucur enorm că sunt foarte prezenți pe scenele românești!” – Alexandra Guțu

Ella Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu, personalitate remarcabilă a muzicii culte românești care a avut o însemnată contribuţie în formarea lor ca instrumentiști şi sub a cărui îndrumare s-au perfecţionat în calitate de ansamblu cameral.

Duo Cello Jaya a fost fondat în anul 2008 împrumutând numele zeiței hinduse Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian concertând în această formulă de cinci ani. Cei doi violonceliști sunt definiți prin talentul, eleganța, energia și dedicația prin care își prezintă programul concertelor, oferind publicului mereu un repertoriu muzical vast, mai rar întâlnit în sala de concert.

De-a lungul timpului, s-au făcut remarcați pe scene precum Sala Mică a Ateneului Român, la Academia Franz Liszt din Budapesta, Opera Națională din București, Institutul Cultural Român, Muzeul George Enescu, la Castelul Peleș, Palatul Mogoșoaia și la numeroase Festivaluri precum Baroque Week, Festivalul „Sergiu Celibidache”, Festivalul ”Enescu și muzica lumii”, IconArts, SoNoRo, Nocturne Baroce, Bucharest Music Film Festival, Noaptea Muzeelor ș.a.

Împreună sunt considerați vârfuri ale generației lor, Ella Bokor câștigând numeroase distincții precum: Premiul II și premiul special la ”Plovdiv International Chamber Music Competition 2015”, Premiul „Ion Voicu” și IconArts, Premiul II și Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, în timp ce Mircea Marian a obținut Premiul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen, și la concursurile „Mihail Jora” și „Paul Constantinescu” și multe alte recunoașteri care au contribuit la succesul acestui Duo.

Ella Bokor și Mircea Marian fac parte din Orchestra Română de Tineret și ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu și concertează alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica „George Enescu”.

Turneul Tales   face parte din programului „Oportunități la tine acasă” coordonat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Programul a fost inițiat în anul 2009 și este dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România,  ce sunt promovați prin intermediul unor proiecte anuale organizate în principalele orașe din țară. În fiecare an, în cadrul programului se desfășoară peste 120 de concerte grupate în 4 stagiuni independente, ce atrag numeroși spectatori în plan național.

Despre Ioana Flora

Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din „Marfa și banii” (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007).  A urmat „Periferic” (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Ioana primește Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar și Premiul Pro Cinema.

Flora interpretează personajul principal feminin în co-producția olandezo-română „Black Sea” (Marea Neagră), film lansat în 2013, în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana primește Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul internațional de film de la Aubagne (2014)

În 2014, Ioana primește rolul din „Déjà Vu”, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil, care îi aduce Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină.

Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecționați în 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidaţi.

Anul trecut a apărut pe marile ecrane în trei producții: „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selecția oficială Cannes 2015 – Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, „Acasă la tata”, peliculă ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, și „Scor Alb”, un scurtmetraj independent în regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat în premieră internațională în Competiția Festivalului de film de la Busan. Anul acesta Ioana va apărea pe marile ecrane în producțiile „Perfect sănătos”, în regia Ancăi Damian, „Breaking news” în regia Iuliei Rugină, iar în toamnă va începe filmările pentru lungmetrajul „Scor alb”, din nou în regia lui Marius Olteanu.

În teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur și a jucat în teatre de stat, independente sau în spații neconvenționale pentru piese de teatru din București și din țară, colaborând cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniuțiu, Dan Puric, Theodor Cristian Popescu sau Vlad Massaci. Ultima productie teatrala este „Inamicul poporului”, în regia Ioanei Păun, jucată la Teatrul Foarte Mic (2015)

Despre Veronica Anușca

Veronica Anușca s-a născut la Piatra Neamţ în 1985. A absolvit cursurile U.N.M.B. la clasa de canto a prof.univ.dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand al aceleiași instituții sub îndrumarea prof.univ.dr. Valentina Sandu – Dediu. A urmat Masterclass-uri de specializare cu nume importante precum: Cristian Badea, Georg Beckmann, Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco, etc. Soprana are un palmares impresionant de premii şi distincţii printre care: Premiul pentru Debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, Premiul al II lea la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee– Brăila, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă ” – Opera Naţională Bucureşti, Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” Timişoara, Premiul al III lea la concursul Le Grand Prix de l’Opera – Opera Națională București, etc.

A interpretat lucrări vocal-simfonice printre care Peer Gynt de E. Grieg, Requiem de W.A. Mozart, oratoriul La Ressurezione – G. F. Handel, Missa Nelson –J. Haydn, A midsummer night’s dream by F. Mendelssohn Bartholdy, Missa in Re Major de W.A. Mozart, Stabat Mater de Pergolesi, Stabat Mater de Haydn, Stabat Mater de Rossini, Marea misă în do minor de W.A. Mozart etc, și a debutat în mai multe roluri de operă, din care amintim: Rigoletto (Gilda) de Verdi, Bal Mascat (Oscar) de Verdi, Liliacul (Adela) de J. Strauss, I Capuleti ed i Montecchi (Giulietta) de Bellini, Elixirul dragostei (Adina) de Donizetti, Don Pasquale (Norina) de Donizetti, Rita de Donizetti, Alcina (Morgana) de Haendel, Nunta lui Figaro (Susanna) de Mozart, Barbierul din Sevilia (Rosina) de Rossini etc.

Veronica Anușca este membră a ansamblului de muzică contemporană SonoMania, a colaborat cu diferite formații camerale de muzică contemporană și a susținut numeroase concerte si recitaluri, spectacole și colaborări cu: Opera Naţională București, Teatrul Masca București, Orchestra U.N.M.B., Filarmonica “George Enescu” București, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Orchestra Barocă a U.N.M.B., Orchestra Conservatorului din Gdansk, Filarmonica Botoșani, Catedrala Sfântul Iosif din București etc. Repertoriul său cuprinde atât arii, roluri din opere cât și lucrări vocal simfonice, de la stilul baroc până la muzica modernă.

Număr de vizualizări :827


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro