spot_img

Fundația Arhitext dă startul celei de-a II-a ediții a Trienalei de Arhitectură East Centric

Marți, 26 ianuarie 2016, a avut loc evenimentul de lansare a celei de-a II-a ediții a Trienalei de Arhitectură East Centric, organizată de Fundația Arhitext Design. Evenimentul se va desfășura în perioada 15 septembrie – 9 octombrie 2016, iar tema ediției din acest an este Drifting.

Trienala de Arhitectură East Centric este structurată în trei module: Drifting Architecture (expoziție tematică de proiecte), Discursuri critice (concurs de eseuri), Premiile Arhitext East Centric (concurs de proiecte), însoţite de proiectul Agora Experiments (expoziție multimedia și workshop organizat în baza unui concurs internațional de idei).

Drifting Architecture este o expoziție tematică în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări de arhitectură relevante din punct de vedere conceptual şi vizual, precum şi al contextului social și cultural. Drifting Architecture se adresează arhitecţilor din Europa Centrală şi de Est, care pot participa cu lucrări pe care le-au finalizat în ultimii trei ani. Participarea la expoziție se va face în urma unui open call de proiecte, lansat pe 26 ianuarie 2016.

„Ne dorim ca acest open call să îi încurajeze pe arhitecții în curs de afirmare să îşi prezinte lucrările şi ideile alături de lucrări ale arhitecţilor consacraţi. De asemenea, urmărim să identificăm cât mai multe soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice contextului local”, au declarat reprezentanții Fundației Arhitext.

Cel de-al doilea modul al Trienalei de Arhitectură, Discursuri critice, este un concurs de eseuri. Concursul va avea loc în urma unui open call lansat, de asemenea, pe 26 ianuarie. La concurs se pot înscrie studenţi, critici de arhitectură sau artă, profesori, filosofi, teoreticieni, sociologi sau arhitecţi, urbanişti, designeri cu înclinaţii către teorie, care pot realiza un eseu critic despre arhitectura din ţările Europei Centrale şi de Est.

Din totalul eseurilor care vor fi înscrise în concurs, cinci vor fi nominalizate, urmând ca autorii lor să își susțină lucrările în fața juriului şi a publicului prezent la eveniment. Modulul se va încheia cu o conferință susținută de reputatul teoretician Alberto Pérez-Gómez, preşedinte al juriului şi invitat special, urmată de o dezbatere publică, la care vor lua parte nominalizații.

Modulul Premiile Arhitext East Centric include un concurs de proiecte la care iau parte lucrări de cea mai bună calitate realizate în ultimii cinci ani în regiune. În plus, acestea vor fi prezentate public de către autorii lor, în mai multe sesiuni de jurizare. Concursul este completat de două expoziţii online, de expoziţia Premiile Arhitext East Centric, precum şi de conferinţa invitatului special, binecunoscutul arhitect Dietmar Feichtinger.

Un proiect special, derulat în cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric, este Agora Experiments, dedicat arhitecturii experimentale. Acesta își propune să creeze oportunități de interacțiune și de comunicare între arhitecții tineri și cei deja consacraţi. Agora Experiments va avea loc la București și presupune două săptămâni de workshopuri, schimburi de experiență, conferințe, mese rotunde și videoconferințe.

Mai multe informații despre condițiile de înscriere și deadline-uri, puteți găsi pe site-ul dedicat Trienalei: www.east-centricarch.eu/triennale/open-call

Despre Trienala de Arhitectură East Centric

Trienala de Arhitectură East Centric este un proiect cultural menit să deschidă porțile pentru o colaborare cât mai strânsă între arhitecţii, teoreticienii, istoricii şi criticii de arhitectură din Europa Centrală şi de Est şi cei din întreaga lume. Prima ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a avut loc în anul 2013, iar tema evenimentului a fost Trans(a)parenţe.

Trienala de Arhitectură East Centric este organizată de Fundația Arhitext design, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. De mai bine de 25 de ani, Fundaţia Arhitext Design reprezintă un cadru de radiografiere a spaţiului cultural românesc şi o punere în acord cu tendinţele internaţionale din domeniile arhitecturii, artei şi designului. Sprijinită în demersurile sale de arhitecţi români şi străini şi de teoreticieni consacraţi, Fundația pune în valoare conceptul de dezvoltare durabilă, încurajează spiritul critic, trasează noi tendinţe și identifică valori prezente şi viitoare.


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508