Despre o ediţie unică a ”Crailor de Curtea-Veche” cu Pavel Şuşară, Andreea Răsuceanu, Răzvan Luscov şi Lidia Bodea

feb. 10th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 13 februarie 2016, ora 17. 00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc un eveniment dedicat unei ediţii unice a romanului lui Mateiu I. Caragiale, ”Craii de Curtea-Veche”. Vor vorbi despre acest roman-album cu acuarele şi desene, în care mâna de artist a lui Răzvan Luscov reînvie Bucureştiul secolului al XIX-lea, criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară, scriitoarea şi criticul literar Andreea Răsuceanu, arhitectul Răzvan Luscov şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cişmigiu@humanitas.ro, în limita locurilor disponibile.

„Textul lui Mateiu I. Caragiale e scris pentru acele momente din viaţa fiecărui om în care trecutul e mai important decât actualitatea, voluptatea mai importantă decât adevărul, miresmele închipuite sau visate mai importante decât realul. E o apoteoză a plăcerii, cu extazele şi abisurile ei pline de primejdii.“ (Andrei PLEȘU)

„Craii de Curtea-Veche este cea mai puțin pământească dintre lucrările noastre epice. Totul poate fi identificat și găsit conform cu imaginea contemporană a societății și totuși toate sunt ridicate, cu mult peste nivelul contingențelor, într-un cer de legendă, de mit.“ (PERPESSICIUS)

„Craii de Curtea-Veche a fost și va rămâne una dintre operele cele mai reputate ale literaturii române, căreia mulți «mateini» îi dedică un adevărat cult. Opera este o evocare plină de farmec amar, de nostalgie sfâșietoare a Bucureștilor, în chipurile sale vechi, de pe la jumătatea secolului al nouăsprezecelea până în preajma Primului Război Mondial. A iubi profund Craii înseamnă a face să retrăiască în imaginar Bucureștii aceia. Desenator și acvarelist de imens talent, Răzvan Luscov s-a preocupat cu devoțiune, ingeniozitate și răbdare să regăsească urmele lumii pierdute în care se desfășoară acțiunea romanului. Întemeiat pe mii de documente de epocă, artistul a reconstituit în sute de ilustrații case, străzi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pasadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor… Cu o pasiune de arheolog, înțelegând că urma realității este cel mai bun combustibil al fanteziei, Răzvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa… mai mult, a redat viața unei lumi dispărute pe care o plângem cu o dulce-amară melancolie.“ (Ion VIANU)

Volum publicat în coeditare cu Monitorul Oficial R.A.

Număr de vizualizări :1113


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro