Vizitează misterioasa lume a animalelor preistorice cu ajutorul timbrului românesc

ian. 20th, 2016 | By | Category: Postcard

Romfilatelia te invită într-o călătorie imaginară prin fascinanta istorie a acestor animale preistorice și oferă publicului general cel mai recent proiect al său, cu titlu omonim – ”Animale preistorice”. Disponibilă spre vânzare începând de vineri, 22 ianuarie 2016, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, emisiunea de mărci poștale prezintă animale preistorice ale căror fosile au fost descoperite în Țara Hațegului și care reprezintă elemente importante în constituirea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania, dar și a dezvoltării Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Acum 70 de milioane de ani, teritoriul de azi al Țării Hațegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Tethys – Pangeea, ce adăpostea o exotică asociație de animale preistorice. De-a lungul timpului, resturile acestor animale au fost conservate în rocile din zonă, cercetările arheologice aducând la lumină numeroase situri cu oase de crocodili, broaște țestoase, mamifere, reptile zburătoare sau păsări, precum și un număr mare de fosile de dinozauri pitici, ierbivori și carnivori, unici în lume.

Parc natural și Geoparc Global UNESCO, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este un teritoriu de cercetare, educație și dezvoltare durabilă, dedicat conservării patrimoniului geologic, natural și cultural, dar și întăririi identității comunităților locale. Cu sprijinul reprezentanților geoparcului, dar și a celor din cadrul Dino Parc Râșnov, pe timbrele emisiunii se găsesc ilustrate patru animale preistorice, după cum urmează:

Balaur bondoc, reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei, era un dinozaur prădător, cu corpul acoperit cu pene și o lungime de 1,80 – 2 m.

Theriosuchus sympiestodon, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei, era un crocodil primitiv, care trăia în Hațeg în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Theriosuchus era o adevărată „fosilă vie”, făcând parte dintr-o familie ai cărei membri dispăruseră deja din alte părți ale Europei, cu milioane de ani mai devreme.

– Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei se regăsește Magyarosaurus dacus, un dinozaur ierbivor cu o greutate de 800-900 kg, o lungime de 7 m și înălțime de 3-4 m, unul dintre cele mai mari animale preistorice din zona Hațegului.

Kogaionon ungureanui este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Acesta era un mamifer mic, descris și cunoscut doar în Țara Hațegului. De la el s-a păstrat un craniu complet, lucru extrem de rar în cazul mamiferelor din timpul Cretacicului târziu.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii Animale preistorice sunt completate de un set de patru maxime și un plic prima zi ce are aplicată în clar ștampila cu folio verde. Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul prima zi al emisiunii, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio verde. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.

Romfilatelia mulțumește Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București (reproduceri după reconstrucțiile grafice realizate de Jakub Kowalski pentru Muzeul Dinozaurilor din Transilvania) și Dino Parc Râșnov pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. Romfilatelia și marca poștală rămân biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.

Număr de vizualizări :1243


One Comment to “Vizitează misterioasa lume a animalelor preistorice cu ajutorul timbrului românesc”

  1. Ioana spune:

    Foarte frumos! Incerc sa insuflu si copilului meu dragostea pentru timbre asa cum am fost si eu invatata. Este o preocupare deosebita!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro