Premiile timbrului românesc în anul 2015

dec. 23rd, 2015 | By | Category: Postcard

Anul 2015 se încheie cu povești filatelice nemuritoare despre frumusețile și bogățiile României, povești în care timbrul românesc a fost personajul principal, fiind înconjurat de cele mai frumoase locuri și regiuni ale țării, de instituții renumite la nivel național și de personalități a căror faimă a depășit granițele țării.

Sunt povești de suflet, înnobilate de tradiții păstrate din generație în generație, de valori și simboluri românești, de tematici educaționale și culturale, pe care timbrul românesc, acest ambasador în miniatură al țării noastre, le dezvăluie deopotrivă românilor și străinilor. Spunem nemuritoare întrucât ele rămân în patrimoniul filatelic național și sunt păstrate cu sfințenie în clasoarele colecționarilor.

Și ca în fiecare an, la sfârșit tragem linie și alegem cele mai frumoase emisiuni din Programul editorial aferent anului în curs. Această sarcină revine Comisiei Filatelice Naționale, organism instituit prin Ordinul Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, independent în raport cu Romfilatelia şi singurul care are atribuţii şi competenţe cu privire la aprobarea planului editorial și a machetelor grafice.

Subliniem faptul că numirea membrilor Comisiei Filatelice are la bază criterii ce definesc apartenenţa la domenii strâns legate de tematicile emisiunilor de mărci poştale: arte plastice, arhitectură, istorie, critică de artă, relaţii internaţionale, mediul academic, managementul programelor de editare al emisiunilor de mărci poştale, pasiunea pentru acest domeniu special, al filateliei, acestea reprezentând aspecte edificatoare cu privire la componența și funcționarea acestui organism.

Astfel, în urma voturilor membrilor Comisiei Filatelice Naționale, clasamentul final pentru cele mai frumoase emisiuni ale anului 2015 este următorul:

Locul 1 – Europa 2015, Jucării vechi

Povestea jucăriilor tradiționale românești a fost redată cu sprijinul Asociației „Muzeul Jucăriilor” din București, timbrul invitând astfel publicul la o călătorie emoționantă în timp prin lumea copilăriei.

Locul 2 – Excelența în comunicare. De la tăblițe la tabletă

Emisiunea filatelică face o incursiune în istoria comunicării, de la celebrele Tăblițe de la Tărtăria, considerate de mulți cercetători ca fiind cele mai vechi artefacte purtătoare de scris în lume, la presa tipografică a lui Johannes Gutenberg și la era digitală, cu noile tehnologii care au asigurat trecerea fluidă de la mediul offline la cel online.

Locul 3 – Păsări de baltă

Emisiunea de timbre a continuat tradiția proiectelor filatelice dedicate faunei României, timbrele ilustrând 5 specii de păsări adaptate mediului de viață specific zonelor umede și îndeplinindu-și cu succes rolul educațional și informativ în rândul celor mici, dar și celor mari.

Totodată, Comisia a ales ca în cadrul competiţiilor internaționale de specialitate, România să fie reprezentată de colița emisiunii Păsări de baltă, cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Număr de vizualizări :995


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro