Evenimente ONU în filatelie

dec. 14th, 2015 | By | Category: Postcard

2015 marchează două evenimente cu semnificație majoră pe plan extern, dar și intern, respectiv o dublă aniversare legată de unul dintre cele mai importante organisme internaționale, Organizația Națiunilor Unite, al cărui rol fundamental este menținerea păcii și prevenirea de noi conflagrații mondiale. Astfel, în acest an se împlinesc 70 de ani de la înființarea ONU, prin intrarea în vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945, și 60 de ani de la aderarea României la Organizație (printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU din 14 decembrie 1955), moment ce a reprezentat afirmarea țării noastre pe arena internațională, ca stat până atunci izolat în umbra Cortinei de Fier.

Romfilatelia și marca poștală adaugă în patrimoniul filatelic național cele două momente aniversare, prin introducerea în circulație a emisiunii de timbre cu titlul sugestiv 70 de ani de la înființarea ONU, 60 de ani de la aderarea României la ONU, proiect ce va fi disponibil spre vânzare începând de marți, 15 decembrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Emisiunea constă într-o marcă poștală și o coliță dantelată. Grafica mărcii poștale, cu valoarea nominală de 4,50 lei, cinstește aniversarea celor 60 de ani de la aderarea țării noastre la ONU.

Se remarcă în acest sens cifra simbolică „60”, reprezentată pe timbru la dimensiuni mărite, iar în fundal regăsim o bandă tricoloră ce reliefează semnificația acestui eveniment pe plan național. Tot în fundal sunt prezentate, într-o manieră estompată, drapelele statelor membre ONU.

Colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, este dedicată celor 70 de ani de la înființarea ONU, ilustrând metaforic cifra „70”, printr-un colaj de timbre realizate de România de-a lungul timpului și dedicate momentelor aniversare ONU – 20, 25, 40, 50 și 60 de ani de la înființarea instituției. Cifra „0”, regăsită în ambele aniversări, apare sub forma unui glob pământesc, ce face referire, în mod simbolic, la valoarea și importanța pe care ONU o are la nivel mondial. Fundalul coliței face trimitere, asemenea timbrului emisiunii, la drapelele statelor membre.

Timbrul și colița emisiunii aniversare sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 7 timbre + 2 viniete.

Romfilatelia aduce mulțumiri Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. De mai bine de un deceniu, Romfilatelia și marca poștală sunt biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.

Număr de vizualizări :927


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro