Centenarul Vintilă Horia

dec. 4th, 2015 | By | Category: Postcard

Vintilă Horia (numele la naștere Caftangioglu), diplomat, jurnalist, eseist, filosof, poet și romancier român s-a nascut la 18 decembrie1915 în Segarcea, județul Teleorman. În 1960, romanul său „Dieu est né en exil (Dumnezeu s-a născut în exil) obține prestigiosul premiu Goncourt al Academiei Franceze.

Cu  prilejul împlinirii a  o sută de  ani de la naștere, la Craiova s-au organizat manifestări dedicate scriitorului. Astfel, miercuri, 2 decembrie 2015, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” s-a lansat cartea Eseistica lui Vintilă Horia-deschideri către transdisciplinaritate de Mihaela Albu și Dan Anghelescu, apărută la Editura Aius. La eveniment au vorbit autorii și invitatul de onoare, academicianul Basarab Nicolescu. Revista „Mozaicul“, în cel mai recent număr al său, conține un Dosar Vintilă Horia.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a găzduit, pe 3 și 4 decembrie, simpozionul „Vintilă Horia: o sută de ani de la naştere“. Printre cei prezenți îi amintim pe Marilena Rotaru, Basarab Nicolescu, Cristian Bădiliță, Corin Braga, Silvia Colfescu, Florin Manolescu. În cadrul simpozionului a fost prezentat volumul – lansat recent la Târgul de carte Gaudeamus 2015 – Memoriile unui fost Săgetător semnat de Vintilă Horia și publicat de Editura Vremea.

În prefața cărții, Cristian Bădiliță spune: „Cine dorește să cunoască, la sursă, un capitol din epopeea dramatică a exilului românesc, cine dorește să intre în fondul sufletesc al unuia dintre cei mai rafinați «spadasini intelectuali» ai secolului XX, cine, în sfârșit, tânjește după o baie serioasă de luciditate nu are decât să parcurgă Memoriile lui Vintilă Horia. Alături de Jurnalul fericirii, de memoriile lui Mircea Eliade, de convorbirile cu Theodor Cazaban din Captiv în lumea liberă, ele ne lămuresc asupra unei epoci pline de contraste și paradoxuri […]“

În cartea Scrisori din exil. Arhiva literară Basarab Nicolescu, de Traian D. Lazăr și Raluca Andreescu, lansată de asemenea la Târgul de carte Gaudeamus 2015, unul dintre capitole se numește „Drumul spre transdisciplinaritate: Vintilă Horia – Basarab Nicolescu“.

De altfel, Basarab Nicolescu i-a consacrat un capitol lui Vintilă Horia în cartea sa De la Isarlîk la Valea Uimirii, sub titlul: „Un cavaler al Cunoașterii Ce Va Veni“.

Vintilă Horia va fi omagiat și la Segarcea, unde liceul din localitate îi poartă numele.

Pe 17 decembrie 2015, scriitorul va fi omagiat la Madrid de Universitatea din Alcalá de Henares, al cărei profesor a fost. Din România participă Basarab Nicolescu, Georgeta Orian, Sanda Popescu Duma.

Selecții din opera literară:

Procesiuni, poeme, Bucureşti, 1936;
Cetatea cu duhuri, poeme, Bucureşti, 1939;
Cartea omului singur, poeme, Bucureşti, 1941;
Acolo şi stelele ard, roman, Bucureşti, 1942;
A murit un sfânt, poeme, Valle Hermoso (Argentina), 1952;
Jurnal de copilărie, poeme, Paris, 1958;
La septieme lettre, roman, Paris, 1964

Le Journal d’un paysan du Danube, Paris, 1966

Une femme pour l’Apocalypse, Paris, 1968
Viitor petrecut, poeme, Salamanca, 1976;
Cavalerul resemnării, roman, Craiova, 1991;
Mai sus de miazănoapte, roman, Bucureşti, 1992;
Salvarea de ostrogoţi (Prigoniţi-l pe Boeţiu), Craiova, 1993;
Un mormânt în cer, Bucureşti, 1994;
Recucerirea descoperirii, Bucureşti, 1996.

Editura Art publică în 2007 romanul O femeie pentru apocalipsă, iar în 2008 o ediţie a cărții Dumnezeu s-a născut în exil.

Cristina Poterășoiu

Număr de vizualizări :2208


One Comment to “Centenarul Vintilă Horia”

  1. corneliu vasile spune:

    Născut la Segarcea, județul Dolj.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro