„Dialoguri în schimbare”, la Cinemateca Eforie

dec. 3rd, 2015 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie (strada Eforie nr 2), ARCEN și Docuart, în parteneriat cu Asociația EuRo Cinema, lansează programul „Dialoguri în schimbare”.

„Dialoguri în schimbare” este genericul unui program de dezbateri care are ca punct de pornire frământările social-politice și culturale apărute în luna noiembrie la București. Necesitatea și urgența unor reforme fundamentale în societatea românească este recunoscută de toată lumea. Important este ca această schimbare să aibă ca fundament atât un dialog coerent, cât și o analiză critică, istorică și filozofică a prezentului cât și a altor momente similare pe care societatea românească le-a traversat în timp.

Vor exista două dialogurile în fiecare sezon. ARCEN va propune temele și direcția discuțiilor, iar Docuart va contribui cu materialul video-documentar.

Primul dialog va avea loc miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 19.00 având tema Anii ’30. Fascinația și apogeul schimbării. În debutul evenimentului, vom încerca să intrăm în atmosfera perioadei pe care o vom discuta, proiectând cu sprijinul Docuart, filmul „Bucureștii” realizat în anul 1936, de Kurt Wesse și Paul Călinescu. Vor fi luate în discuție ideile despre schimbare așa cum au fost înțelese de gruparea Criterion, dar și de avangardiști, ajungând la felul în care percepem noi astăzi această problemă, vom dezbate chestiunea idealului și vocației generației 27, cultul lucidității și spiritul critic, dar și felurile de schimbare, construcție și demolare a valorilor.

Finalul dialogului va fi marcat de proiecția filmului „Strigăt în timpan” produs în 1993 de FAV (Fundația Arte Vizuale) în regia lui Alexandru Solomon și  Radu Igazsag, un film care surprinde spiritul mișcării de avangardă din perioda interbelică care dorea să realizeze schimbarea.

Cel de-al doilea dialog va fi organizat în data de 16 decembrie 2015, de la aceeași oră, iar tema pe care o vom aborda va fi Anii’ 89-90. In(conștiența) schimbării.

Intrarea este liberă și se va face în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :734


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro