Răzvan Voiculescu revine cu „Dor de ROST”, o nouă călătorie în căutarea rostului românesc

nov. 18th, 2015 | By | Category: Eveniment

Luni, 23 noiembrie 2015, începând cu ora 19:00, la Hotelul JW Marriott din București, va fi lansat cel mai nou album de fotografie semnat Rãzvan Voiculescu –”Dor de ROST”. Seara se va încheia cu un recital special Grigore Leșe.

La doi ani de la lansarea albumului de fotografie „ROST- Esențe și gusturi românești”, Rãzvan Voiculescu revine cu partea a doua (și ultima) din acest proiect, intitulatã, sugestiv, „Dor de ROST”. Autorul  îl considerã piesa de încheiere și cea mai amplã din seria dedicatã satului tradițional, serie din care au mai fãcut parte și albumele „România – ținuta umilã a splendorii” și „Țara Lãpușului – Destine încrustate”.

„Dor de ROST” propune, în cele peste 300 de pagini, tipãrite în condiții grafice de excepție, o colecție de ipostaze inedite ale rostului românesc: meșteșuguri, obiceiuri uitate, momente de grație și povești de viațã. Și rostul adânc al acestei cãlãtorii este tocmai redescoperirea și pãstrarea acestor tradiții.

Proiectul, încheiat, acum, prin „Dor de ROST”, a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate la apus. În satele și orașele mici ale României, multe dintre meșteșugurile vechi se pierd, încet-încet, și auzim tot mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceștia, care își cunosc bine meșteșugul și îl țin viu – în ton cu rostul strãvechi și, de multe ori, chiar la granițã cu magia –, nu au pe nimeni care sã-i urmeze. Iar ideea de ROST, pe care o reprezintă ei – meșteșugari, artiști sau pãstrãtori de tradiții, prea puțin cunoscuți sau chiar uitați – s-ar putea ca mâine sã nu mai existe.

Parte a unei campanii naționale, care își dorește sã implice publicul larg, motivându-l sã redescopere tradiția și rostul românesc, oferindu-le, în același timp, tinerilor modele autentice de viațã, albumul lui Rãzvan Voiculescu, „Dor de ROST”, își propune ca, printr-un obiect de artã fotograficã, sã aducã în fața publicului poveștile și chipurile necunoscute ale acestor „Pãstrãtori de Rost”.

De-a lungul a încã doi ani de aventurã, Rãzvan Voiculescu și echipa sa au descoperit, fotografiat și filmat, în toate regiunile țãrii, zeci de povești ale acestor „Pãstrãtori de Rost”.  La fel ca restul albumelor semnate Rãzvan Voiculescu, „Dor de ROST” include și un DVD cu un film de scurtmetraj (making of), produs de Rãzvan Voiculescu.

Mesajul central al campaniei este, și de aceastã datã: „Avem un ROST. Îl pãstram”.

Număr de vizualizări :1062


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro