spot_img

Poeta şi publicista Angela Baciu revine în faţa publicului larg, cu o nouă carte

De curând, la Editura Charmides, a apărut volumul “4 zile cu nora”, de Angela Baciu. Cartea va putea fi găsită  la Târgul de carte Gaudeamus(18-22 noiembrie 2015, Bucureşti) şi va fi difuzată în ţară prin Grupul “Librariu”, în Bucureşti la “Open Art”, iar la Galaţi se va găsi la Librăria “Donaris”.

În loc de prefaţă la cartea ”4 zile cu nora”

“4 zile cu nora este o lungă călătorie, plină de meandre în care se derulează întreaga mea viaţă: începuturile, copilăria, călătoriile cu trenul în Germania, Belgia, Olanda, existenţa sub patru dictaturi (Hitler, legionarii, Stalin şi Ceauşescu), şcolile şi universităţile, modelele şi iubirile mele (profesorii Ştefania Golopenţia, G. Călinescu, Tudor Vianu, Henri Wald), cenaclurile, grupările cărora le-am aparţinut (oniricii: Miron Radu Paraschivescu, Virgil Mazilescu, Leonid Dimov, Norman Manea, Vintilă Ivănceanu, Daniel Turcea, etc.), relaţiile mele strânse cu tinerii, participările la festivalurile şi colocviile lor, nenumărate lecturi în şcoli şi biblioteci, s.a. Familia, locul unde era totdeauna cald şi bine, era Nino, Tiberiu, munţii, meciurile Rapidului, era iubirea…Un capitol aparte îl constituie relaţia mea strânsă cu viaţa culturală din Occident (burse, premii, lecturi publice, apariţii în presă), emisiuni la Deutschlandradio Kultur, prieteniile cu mari personalităţi de anvergură internaţională: Herta Müller, Norman Manea, Oskar Pastior, Joachim Sartorius, Jan Wagner, Ron Winkler, Ales  Steger, Christian Haller, Michael Kruger, Gerhard Csejka s.a., premiile, călătoriile, atât în Europa, cât şi în America, bursele „Solitude” şi „DAAD”, cele 14 apariţii ale cărţilor mele (proză şi poezie) în şapte ţări europene.

Între coperţile acestei cărţi sînt închise ca într-un seif clipele mele de viaţă, micile economii din perioadele de privaţiuni sau de izbândă, după cât primim fiecare, tangajul vaporului care nu-şi cunoaşte niciodată destinaţia…

Cum de m-ai găsit atât de repede, dragă Angela, când ne-am jucat de-a v-aţi ascunsa? Cum mi-ai dibuit ascunzătorile?

4 zile cu Nora – o carte cinstită, netrucată, o lectură, sper captivantă, un dar făcut mie de Angela şi, vreau să cred, literaturii române.”

Nora Iuga

(Decembrie 2014, Bucureşti)

4 zile cu nora este un jurnal-dialog scris de Angela Baciu şi dedicat marii scriitoare Nora Iuga cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani (pe 4 ianuarie 2016)

***

ANGELA BACIU – poet, publicist

n.14 martie, Brăila

Autor a 17 cărţi – de poezie, publicistică şi literatură pentru copii.

Membru în UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, Filiala Iaşi

Membru în Asociaţia Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Canada

Redactor colaborator la revistele literare: Convorbiri Literare, Scriptor, Poesis, Hyperion, Porto Franco, s.a.; şi colaborator la revistele life style & monden: Avantaje, Catchy, Feminis.

În anul 2012 Revista „Avantaje” i-a decernat titlul de FEMEIA ANULUI pentru implicare socială în comunitate.

Este colaborator şi voluntar la diferite asociaţii şi fundaţii gălăţene.

În calitate de trainer, organizează ateliere de scriere creativă, poveşti, comunicare pentru copii, adolescenţi şi adulţi, cât şi ateliere de scriere terapeutică pentru persoanele de vârstă a III-a.

Este consilier cultural la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, PR Imagine Cinematograf 3 D la CCSG şi PR Imagine la Editura „Junimea”.

Câteva titluri de cărţi publicate:

Maci în noiembrie, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1997, poezie

Trei zile din acel septembrie, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2003

– Premiul U.S.R Filiala Bacău, poezie

De mâine până mai ieri, alaltăieri, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2007

Mărturii dintre milenii, Ed.Limes, Cluj-Napoca, 2007

– Premiul U.S.R Filiala Iaşi, publicistică

Mărturii dintre milenii, vol.reeditat, Ed.Limes, Cluj-Napoca, 2012

Despre cum nu am ratat o literatură grozavă, Ed.Junimea, Iaşi, 2015

4 zile cu nora, Ed.Charmides, 2015

Debut literar: în 1987 în revista „Amfiteatru” Bucureşti (cu o cronică de Radu G.Ţeposu)

Debut editorial: volumul de versuri Fragmente dintr-o cavatină, Editura Porto Franco, 1994

– Poezia sa a fost tradusă în limba franceză, engleză, maghiară, cehă, slovacă, spaniolă, arabă, etc. Prezentă în numeroase antologii, dicţionare şi cărţi colective, din care amintim cele semnate de Mircea Zaciu, Christian W.Schenk, Aurel Sasu, Adrian Alui Gheorghe, Vasile Andru, Daniel Corbu, Ion Rotaru, s.a.

A primit de 2 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie şi publicistică.

Ultimele cărţi publicate:

–    DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURĂ GROZAVĂ” – interviuri, (ed.Junimea)

–    4 ZILE CU NORA – interviu/jurnal – despre viaţa şi opera scriitoarei Nora Iuga (ed.Charmides)

În lucru:

–  o carte cu întâmplări vesele cu şi despre scriitori „Ninge la Iasnaia Poliana”

–  un volum de versuri

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508