spot_img

O săptămână de evenimente literare româneşti în Austria

Între 12 şi 15 noiembrie 2015, la Messe Wien, Institutul Cultural Român de la Viena participă la târgul internaţional de carte BUCH WIEN.

În perioada 12-17 noiembrie 2015, Liliana Corobca se va afla în Austria cu ocazia turneului de promovare a traducerii în limba germană a romanului ”Kinderland”, publicată de editura Paul Zsolnay. Prezentarea volumului ”Der erste Horizont meines Lebens” se desfăşoară la Graz, Viena şi Salzburg cu participarea autoarei Liliana Corobca şi a traducătorului Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin.

Cu ocazia Săptămânii Literare în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena organizează împreună cu partenerii săi o serie de evenimente care au loc la Graz, Viena şi Salzburg.

Atât la evenimentul „Noaptea Lungă a Cărţilor“ cu care debutează târgul, cât şi pe durata târgului literar, la standul Institutului Cultural Român vor fi expuse opere literare semnate de autori români şi traduse în limba germană, cărţi sau albume apărute la Editura ICR şi traduceri publicate prin programele Centrului Naţional al Cărţii. Printre noile apariţii prezentate la standul ICR se numără Journal aus den Zeiten des Krieges/Jurnal din vremuri de război de Corneliu Coposu, publicat în cursul acestui an la editura Mica Valahie în traducerea prof. Michael Werner. Volumul a fost editat cu sprijinul Fundaţiei germane Hanns Seidel şi al Asociaţiei Creştin-Democrate România de Mâine. În data de 11 noiembrie 2015 s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Corneliu Coposu, simbol al rezistenţei anti-comuniste.

Prezentărilor de carte în premieră şi lecturilor din cadrul BUCH WIEN 2015 care îi au în prim-plan pe Liliana Corobca, Dana Grigorcea, Irina Teodorescu şi Ernest Wichner li se adaugă lansarea pe scena ORF, în cadrul unui dialog care îl are ca invitat pe Ioan Holender, a noi ediţii a ghidului cultural bilingv Rumänisches Wien. Ein Stadtführer / Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015.

Totodată, prezenţe româneşti sunt integrate la standul Donou Lounge. Salonul literar itinerant  Donau Lounge – Literature and Culture in the Danube Countries este prezent pentru a patra oară cu un stand în cadrul târgului internaţional de carte BUCH WIEN. Donau Lounge este un brand al Danube Cultural Cluster, organizat la BUCH WIEN sub egida clusterului EUNIC Austria. Specializat pe târguri de carte şi promovarea autorilor europeni, programul a fost iniţiat şi coordonat de Institutul Ballasi – Collegium Hungaricum din Viena. Donau Lounge are drept scop promovarea colaborării culturale dintre ţările dunărene şi a spiritualităţii şi literaturii specifice regiunii, prin intermediul unui stand şi al unui concept culturar-literar propriu. Autorii români au avut o prezenţă constantă la ediţiile de la: Târgul internaţional de carte de la Târgu Mureş 2013, Bookfest 2014 şi 2015, International Book Forum Lviv 2014 şi BUCH WIEN 2014. Ediţia Donau Lounge din cadrul BUCH WIEN 2015 constă într-o serie de lecturi şi conferinţe, reunind 50 de participanţi din 14 ţări dunărene. Ion Bogdan Lefter participă la masa rotundă: Europa extremelor: are spaţiul dunărean un răspuns? alături de Michal Hvorecký, Krisztián Ungváry şi Jörg Wojahn; moderator: Günter Kaindlstorfer. Dagmar Dusil, autoarea volumului Privind înapoi prin fereastra bucătăriei, va realiza o demonstraţie culinară în cadrul zonei de gastronomie.

Evenimentele literare organizate la Viena se desfăşoară la MUSA Museum Startgalerie Artothek şi la standul Donau Lounge, Literaturcafé, scenele ORF, 3sat şi Lifestyle, din cadrul BUCH WIEN. Centrul Cultural Minoriten din Graz şi Literaturhaus Salzburg găzduiesc evenimentele din afara capitalei Austriei.

Întregul program al Săptămânii Literare este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Viena, Austria Inferioară şi Burgenland, Centrul Cultural Minoriten din Graz, Danube Cultural Cluster, EUNIC Austria, Institutul Balassi – Collegium Hungaricum din Viena, MUSA Museum Startgalerie Artothek din Viena, Literaturhaus Salzburg şi editura Paul Zsolnay.

Volumele expuse la BUCH WIEN 2015 pot fi găsite la Biblioteca ICR Viena din incinta sediului Institutului Cultural Român de la Viena, Argentinierstrasse 39, 1040.

Liliana Corobca (n. 10 octombrie 1975, Săseni, Republica Moldova) este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova (1992-1997) și doctor în litere la Universitatea din București. În perioada 2002-2011 fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu“ din Bucureşti iar în prezent este editor, expert în domeniul „exilului românesc“ și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Din anul 2007 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Dana Grigorcea s-a născut în 1979 la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie germană şi olandeză la Bucureşti şi Bruxelles, studiind apoi, tot la Bruxelles, regie de teatru şi film. În prezent trăieşte în Elveţia. În 2011 a publicat primul roman, la editura Kameru din Zürich, sub titlul Baba Rada. Viaţa e trecătoare ca părul (Baba Rada, Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare). În cadrul Zilelor Literaturii Germane desfăşurate în iulie 2015 la Klagenfurt, autoarei i-a revenit premiul televiziunii austriece 3Sat pentru volumul Sentimentul primar al nevinovăţiei apărut în acest an la editura eleveţiană Dörlemann.

Irina Teodorescu a publicat romanul său de debut în 2014 La malédiction du bandit moustachu / Blestemul tâlharului mustăcios, carte care s-a bucurat încă de la început de succes şi aprecierea criticii franceze, câştigând două premii: „Prix André Dubreuil – SGDL du premier roman“ şi „Prix Europe 2014 de l’Association des Écrivains de Langue Française (ADELF)“

Ion Bogdan Lefter (n. 11 martie 1957 în Bucureşti) – scriitor, critic literar, analist cultural şi politic. Profesor (din 1990) şi director (din 2011) al Şcolii doctorale la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti. Comentator politic al posturilor de radio România Actualităţi şi Radio France Internationale (Bucureşti, în limba română), precum şi al posturilor de televiziune Digi 24 TV şi Realitatea TV. Fost director în România (Bucharest bureau chief) şi analist politic al postului american de radio Europa Liberă (Departamentul pentru România) (1995-1998, 1998-2003), apoi analist politic al BBC (Departamentul pentru România) (2004-2008). În anii 1980 a participat la afirmarea primului „val” postmodern din literatura română. După 1990 a fost director al Editurii Litera (1990), a fondat şi a condus revistele Contrapunct (1990-1992), Observator cultural (2000-2005) şi aLtitudini (2006-2009). Realizator de emisiuni de televiziune. Profesor-invitat la Universitatea din Amsterdam, Olanda (1992-1994). Preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România – ASPRO (de la fondare, din 1994). Numeroase participări la dezbateri internaţionale, conferinţe, simpozioane etc. A publicat numeroase volume de literatură, critică şi eseistică, între care A Guide to Romanian Literature, Experiment in Post-War Romanian Literature and Romanian Writers of the ’80s and ’90s (toate în limba engleză), Recapitularea modernităţii, Postmodernism etc.  A coordonat dicţionare, a îngrijit ediţii etc. De asemenea – texte literare, articole, eseuri, analize politice publicate în periodice din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada.

Ioan Holender a absolvit Conservatorul din Viena în 1962 şi a activat ca solist pe scenele teatrelor de operă din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten. Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru Starka, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică şi pe care a preluat-o după câtva timp, devenind Agenţia de impresariat artistic Holender. În anul 1988, primul ministru al Austriei îl numeşte secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Vienna Volksoper, al căror director era Eberhard Waechter. După moartea acestuia, începînd cu 1 aprilie 1992, Holender devine director general al prestigioaselor instituţii. În istoria Operei de Stat din Viena, din 1869 până azi, Holender a avut cel mai lung mandat de director, de 19 ani. S-a impus ca un manager novator al artei regizorale în operă. A fost adeptul unor concepte considerate avangardiste în epocă şi a lucrat cu regizori cu o viziune inovatoare, cu puneri în scenă îndrăznețe ale operelor clasice. În prezent este consilier artistic al Tokyo Spring Festival, membru permanent în juriile concursurilor de canto „Operallia“, Placido Domingo şi „Internaţional Vocal Competion ‘s-Hertogenbosch“ şi realizează emisiunea „KulTOUR mit Holender“ la postul austriac Servus TV. Ioan Holender a fost în anul 2003 Preşedinte de Onoare al Festivalului Internaţional „George Enescu“ şi Director artistic al ediţiilor 2005 – 2015.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508