spot_img

Întâlniri cu maeştrii Artei Actorului, la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad

Luni, 16 noiembrie 2015, ora 20.30, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad- Sala Studio, va avea loc spectacolul „Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler, cu MAIA MORGENSTERN, într-un rol de excepţie care i-a adus în 1995 premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă.

Un musical dramatic în regia lui Alexandru Dabija, scenografia Puiu Antemir, costumele Doina Levintza, producţie a Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti. Chiar şi după două decenii de la premiera spectacolului, o veţi regăsi pe aceeaşi „Statuară. Explozivă. Spectaculoasă” (Yorick), Maia Morgenstern.

Cu trimiteri fine la commedia dell’arte, spectacolul „Trei gemeni veneţieni” de Antonio Mattiuzzi Collalto, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti, este o exemplificare rară a virtuozităţii artistice, patru dintre cei şapte actori ai distribuţiei jucând mai multe roluri. Într-o avalanşă de situaţii comice se găseşte şi protagonistul Cristi Iacob, în triplul rol al fraţilor aflaţi în căutarea iubirii. Pentru această performanţă a primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi. Alături de el: Nona Ciobanu – Premiul pentru regie şi Oana Albu – Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

O comedie savuroasă, marţi, 17 noiembrie 2015, ora 19.00, la Sala Mare.

Cu spectacolul „20 de ani în Siberia” coloritul Festivalului capătă noi nuanţe, tuşe ale istoriei personale, ale istoriei trăite de o româncă bucovineancă, în mijlocul Gulagului sovietic.

Un spectacol necesar, un spectacol al reînvierii suferinţelor umane, născut la timp şi cu imensa şansă de a-şi găsi resorturi actoriceşti remarcabile, în persoana Amaliei Ciolan, actriţa care se identifică până la desăvâşire cu personajul Aniţa.

Despre osmoza relaţiei actor-personaj, Amalia Ciolan afirmă: „Pe măsură ce parcurgeam traseul povestirii eram convinsă că va trebui să povestesc şi eu despre Aniţa. Aşa am început. Sufletul ei mi-a transmis toate astea, iar eu am început să recompun în mici frânturi capitole întregi din viaţa ei. Doar aşa puteam să aduc la viaţă uriaşa ei făptură într-o oră de spectacol”.

O reîmprospătare a conştiinţei istorice vă aşteaptă miercuri, 18 noiembrie 2015, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Un one woman show dramatic, cu o actriţă despre care Sorin Misirianţu, regizorul spectacolului, spune că este „iubită de Dumnezeu” (www.fnt.ro).

Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu, Constantin Cojocaru, Gheorghe Ifrim, Manuela Ciucur, Ioana Anastasia Anton şi Adrian Titieni – formează distribuţia de excepţie a unui spectacol emoţionant: „Raţa Sălbatică”, bazat pe drama de idei a lui Henrik Ibsen. Personaje prinse în vâltoarea minciunii, scăldate psihologic în simbolica apă „stătută” care nu purifică, ci care face ca justiţia să fie arareori dreaptă. Totul sub bagheta regizorală a lui Peter Kerek.

Miercuri, 18 noiembrie, ora 20.00, Sala Mare.

Programul următoarelor două zile la FITCA:

Luni, 16 noiembrie 2015 | Ora 20.30
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio

„Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler

– spectacol în limba idiş, tradus în limba română
Regia: Alexandru Dabija

Distribuţia:

Lola Blau: Maia Morgenstern

Pianist: Tatiana Moroşanu

Produs de: Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Data premierei: 1993

Durata: 1h 30 min fără pauză

Marţi, 17 noiembrie 2015 | Ora 19.00

„Trei gemeni veneţieni” de Antonio Mattiuzz Collalto

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare

Regia: Nona Ciobanu

Decor şi light design: Iulian Bălţătescu

Costume: Doina Levintza

Ilustraţie muzicală: Nona Ciobanu

Distribuţia:

Zanetto Veneţianul, Zanetto Marinarul, Zanetto din Bergam: Cristian Iacob. Arlechino, valetul lui Zanetto Veneţianul: Constantin Florescu. Argentina, hangiţa: Simona Mihăescu. Eleonora, soţia lui Zanetto Marinarul & Scapin, valetul lui Zanetto din Bergam:Oana Albu. Angelique, făgăduită lui Zanetto Veneţianul & Băiatul de la han: Radu Zetu. Geronte, tatăl Angeliquei: Avram Birău. Comisarul: Iulian Bălţătescu

Produs de: Teatrul Mic Bucureşti

Data premierei: 2 octombrie 2015

Durata: 1h 45 min fără pauză

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 19.00

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Studio

„20 de ani în Siberia” – monolog dramatic după cartea ,,20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş – Cudla
Adaptarea, scenografia şi regia: Sorin Misirianţu

Cu: Amalia Ciolan

Produs de: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Spectacol realizat în cadrul Programului „Procesul comunismului prin teatru”

Data premierei: 16 ianuarie 2015

Durata: 50 min fără pauză

Miercuri, 18 noiembrie 2015 | Ora 20.00

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad | Sala Mare

„RAŢA SĂLBATICĂ” de Henrik Ibsen
Regia: Peter Kerek

Scenografia: Octvian Neculai

Light design: Alexandru Darie

Sound design: Aurelian Stoleriu

Distribuţia:

Werle: Victor Rebengiuc, Gregers: Şerban Pavlu, Bătrânul Ekdal: Constantin Cojocaru, Hialmar Ekdal: Gheorghe Ifrim, Gina Ekdal: Manuela Ciucur, Hedvig: Ioana Anastasia Anton, Relling: Adrian Titieni

Produs de: Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

Data premierei: 3 octombrie 2015

*

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad

14 – 22 noiembrie 2015, ediţia a XXI-a

Producător: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Cu sprijinul: Consiliului Local al Municipiului Arad

Parteneri media: TVR Timişoara, West TV, Pro FM, INARAD.TV, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad FM, Glasul Aradului, Jurnal Arădean, ARQ, Arad Online, Arad Culture, Vestic.Ro, Party Arad, Port.Ro, NEWS-AR, Ghidul Arădean, Ziarul Metropolis, Yorick.ro, Ora de ştiri, ArtActMagazine.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508