”Ramana Maharshi – Calea cunoașterii supreme”, de Arthur Osborne

nov. 23rd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

În Colecția Ramana Maharshi a Editurii Herald a apărut volumul ”Ramana Maharshi – Calea cunoasterii supreme”, de Arthur Osborne. Traducător: Simona-Grazia Dima.

„În paginile prezentului volum ni se dăruieşte o religie a spiritului care ne ajută să ne eliberăm de dogme şi superstiţii, de ritualuri şi ceremonii, pentru a trăi ca spirite libere. Esenţa tuturor religiilor e o problemă intimă şi personală, un raport individual cu Divinul. Nu atât preaslăvire, cât căutare; o cale de devenire, de eliberare.

Celebrul aforism grec «Cunoaşte-te pe ţine însuţi» e înrudit cu preceptul upanishadic «atmanam viddhi», cunoaşterea sinelui. Graţie unui proces de abstractizare, izbutim să ne retragem în spatele tuturor straturilor corpului, minţii şi intelectului, pentru a parveni la Sinele Universal, «adevărata lumină ce străluceşte în fiecare om ivit pe lume». «Pentru a atinge Binele trebuie să ne înălţăm până la stadiul suprem şi, fixându-ne acolo privirea, să aruncăm straiele primite atunci când am descins în aceste locuri joase; întocmai aşa cum, în Mistere, cei admişi să pătrundă în intimitatea sanctuarelor de taină, după ce s-au purificat ei înşişi, lepădând orice veşmânt, înaintau complet goi.»

Ne afundăm în existenţa fără hotare, aceea lipsită de limite ori determinări. Este fiinţare pură unde niciunul din lucruri nu le contrazice pe celelalte. Subiectul nu se mai opune niciunei făpturi, ci se identifică în chip firesc cu întreaga creaţie, precum şi cu toate evenimentele ce se petrec. Realitatea inundă sinele descătuşat de preferinţe sau aversiuni, de plăceri ori neplăceri; care nu mai pot acţiona în niciun fel ca intermediari denaturanţi.

Copilul se află mult mai aproape de viziunea sinelui. Trebuie să devenim asemenea lui înainte de a răzbi până la tărâmul adevărului. De aceea ni se cere să lăsăm la o parte orice erudiţie sofisticată. Ni se cere insistent să renaştem. Se afirmă că înţelepciunea pruncilor o întrece pe aceea a cărturarilor.

Sri Ramana Maharshi ne oferă jaloanele unei religii bazate pe scrierile sfinte indiene, esenţialmente spirituală, fără a înceta să fie, în acelaşi timp, raţională şi etică.“- Dr. S. Radhakrishnan, fost vicepreşedinte al Republicii India.

Arthur Osborne (1906-1970), autor britanic care a scris pe teme legate de spiritualitate, a fost un discipol influent şi biograf al lui Ramana Maharshi. A studiat timp de doi ani la Oxford, dar apoi a părăsit mediul universitar, dezamăgit de cultura academică, şi în 1936 a pornit într-o călătorie spirituală care l-a adus în cele din urmă la Ramana Maharshi. Printre volumele scrise de Osborne se numără: Ramana Arunachala; seven essays on Bhagavan Sri Ramana Maharshi, Ramana Maharshi and the path of self-knowledge, The incredible Sai Baba, The Collected Works of Sri Ramana Maharshi (în colaborare cu Ramana), My Life and Quest.

Număr de vizualizări :1061


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro