spot_img

Zilele teatrului românesc, la Viena

În perioada 22 octombrie – 1 noiembrie 2015, publicul vienez are ocazia să vadă patru spectacole de teatru din România: ”9 din 10” de Leta Popescu, ”Mein Kampf” de George Tabori, ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian şi ”BIZONI Fabula urbană #2” de Pau Miró.

Seria de evenimente teatrale debutează pe 22 octombrie, la ora 19.00, cu spectacolul 9 din 10 în regia Letei Popescu, prezentat pe scena Institutului Italian de Cultură de la Viena, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Europeană Contemporană organizat de EUNIC Austria. Spectacolul se joacă în limba română cu subtitluri în limba germană, având o durată de 70 de minute.

Speculând limbajul specific cărţilor motivaţionale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizaţiile actorilor Oana Hodade, Oana Mardare şi Doru Mihai Taloş, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticilor de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fals şi adevărat, la limita dintre „cum să fii?“ şi „fii tu însuţi!“. Acid şi plin de umor, 9 din 10 este o critică a standardelor actuale de perfecţiune şi o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme.

Leta Popescu este regizor şi membru fondator al Asociaţiei „Reciproca“. Leta a lucrat în zona independentă, realizând spectacolele Parallel (co-regizat cu Ferenc Sinkó), Poker şi Autobahn. Când nu lucrează cu actori, Leta susţine workshopuri de actorie în şcoli sau licee, scrie articole pe blogul personal şi face voluntariat la diferite festivaluri culturale din ţară. În 2014 a primit premiul UNITER pentru debut pentru spectacolul de teatru Parallel.

Festivalul de Dramaturgie Europeană Contemporană din Viena prezintă sub patronajul primarului oraşului Viena, dr. Michael Häupl, în perioada octombrie – decembrie 2015, producţii din Austria, Cehia, Croaţia, Italia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina.

În continuare, în premieră absolută, trei spectacole din cadrul Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti vor putea fi urmărite în direct la sediul ICR Viena. Prin parteneriatul încheiat între UNITER şi Institutul Cultural Român, iubitorii de teatru din Viena vor putea urmări evenimentul desfăşurat în România.

Următoarele spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru vor fi transmise la sediul ICR Viena:

Deschiderea festivalului

Vineri, 23 octombrie, ora 19.00 – Mein Kampf de George Tabori

Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Regia: Alexandru Dabija

Distribuţia: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman, Alexandra Tarce

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Farsa antinazistă Mein Kampf, cea mai cunoscută piesă a lui George Tabori, a fost prezentată pentru prima oară la Viena în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Vineri, 30 octombrie, ora 18.00 – Steaua fără nume de Mihail Sebastian

Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“, Bucureşti

Regia: Victor Ioan Frunză

Distribuţia: Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac, Luminița Erga, Mihaela Velicu, Mădălina Craiu, Andrei Huțuleac, George Costin, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, George Costin

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Steaua fără nume de Mihail Sebastian prezintă un oraş de provincie unde o străină fără bilet de tren și fără acte este coborâtă din tren. Încercând să o salveze de excesul de zel al șefului de gară, profesorul de matematici și astronomie la liceul oraşului, Miroiu, o invită stângaci să doarmă la el acasă. Ajunsă în modesta garsonieră, străina va descoperi lumea amețitor de mare a gândurilor acestui caraghios profesor. În brațele acestui om neobișnuit, Mona cunoaște dragostea cea mare.

Închiderea festivalului

Duminică, 1 noiembrie, ora 19.00 – Bizoni. Fabula urbană #2 de Pau Miró

Teatrul Naţional „Radu Stanca“, Sibiu

Regia: Radu Afrim

Distribuţia: Vlad Bîrzanu, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, Mariana Mihu, Marius Turdeanu, Adrian Matioc, Ioan Alexandru Savu

Durata: 80 minute (fără pauză)

Cu o distribuție formată din tineri actori, regizorul Radu Afrim creează în Bizoni. Fabula urbană #2 un spectacol emoționant despre moarte și supraviețuire. Bizoni. Fabula urbană #2 este povestea unei familii care dispare încet. Acțiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele și secretele se spală prin violență și izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată își pierde mințile și patru copii supraviețuiesc acestor întâmplări.

Intrarea la toate cele patru spectacole este liberă.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Multi dintre stralucitii actori ai teatrului romanesc au jucat sau debutat in piesele Sidoniei Dragusanu.
    http://www.sidonia.ro.

    Seara răspunsurilor, teatru, Bucureşti, 1958
    Fiicele, teatru , Bucureşti, 1963
    Valsul, teatru, Bucuresti, 1963
    Zizi şi formula ei de viaţa, teatru, Bucureşti, 1964
    Intîlnire cu îngerul, teatru, Bucureşti, 1965
    Jocul adevărului, teatru, Bucureşti, 1966
    Necunoscuta si cei patru cavaleri, muzical, 1969
    Comisarul, în colab. cu Ana Rubinstein, Bucureşti, 1971,
    (versiune maghiară, Tîrgu Mureş, 1973)
    Sentimente şi naftalină, teatru, Bucureşti, 1980

    Am avut o mare surpriza sa redescopar piese de teatru de o verva si actualitate incredibila pe site-ul autoarei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508