Vlad Drăgoi citeşte din ”Eschiva”, la Tramvaiul 26

oct. 3rd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 4 octombrie 2014, de la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 6, Bucureşti), în cadrul ediţiei 109 a clubului de lectură Institutul Blecher, Vlad Drăgoi va citit din cel mai nou volum de poezie, ”Eschiva”, apărut recent la Editura Cartea Românească.  Vor vorbi, alături de autor: Cristina Stancu şi Teona Galagoţiu. Vor modera: Claudiu Komartin şi Tiberiu Neacşu.

„E aproape de jumătatea filmului Janosik. Prawdziwa Historia o secvenţă în care, după ce îl umileşte pe un nobil într-o bătaie cu săbii, camera se mută pentru cîteva secunde pe haiducul Janosik şi în nu mai mult de o secundă au loc două tăieri de peliculă care dau fazei un efect foarte înălţător aşa, întîi îl vezi pe Janosik cum se uită aproape în obiectiv, apoi apare sacadarea şi el se uită eroic în altă parte, cu simfonie de victorie în el. Are cartea mea Eschiva ceva din percutanţa unei astfel de scene, are şi ceva din eleganţa cu care dă din mînă mentatul Harkonnen din Dune 2000, are şi ceva din cum făceau şlagăr frumos Bad Boys Blue, mai exact McInerney cu mustăcioara lui diacronic greşită şi cu privirea plină de profunzimi patetice, dar şlagăr frumos oricum, frumos şi trist, şi tumult, foarte mult tumult în Eschiva, să fie război? Nu pot fi sigur, e doar ce se poate găsi în inima mea.” (Vlad Drăgoi)

„Volumul lui Vlad Drăgoi pare, la început, un exerciţiu de (i)moralitate. Landoul din poemul care dă titlul cărţii este lăsat să alunece «spre vulcăniţă pîrîu», iar limbajul în care sunt învelite biografemele se pliază pe un colocvial căutat. Important mi se pare faptul că autorul îşi asumă fără ezitare atît părţile clare, cît şi pe cele destul de tulburi ale eschivei. Pe lîngă onestitate – pe care o simt profundă – şi asumarea unui anumit tip de discurs ce ar putea să-i atragă critici, Vlad Drăgoi reuşeşte să treacă de la fronda începutului de carte spre un discurs profund, care aduce hălci întregi de suflet crud pe masă.” (Radu Andriescu)

„O carte superbă.” (Bogdan Coşa)

Vlad Drăgoi s-a născut în 1987, la Codlea, unde trăieşte şi acum. A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul de proză Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito la editura ieşeană Lumen, în 2009. În 2013 a urmat volumul de poezie Metode, la Casa de Editură Max Blecher.

Blog: trubadurulcretz.blogspot.com.

Mai multe informaţii despre eveniment, aici.

Număr de vizualizări :1282


One Comment to “Vlad Drăgoi citeşte din ”Eschiva”, la Tramvaiul 26”

  1. Andreea spune:

    Frumos articol….merita citit!!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro