spot_img

Tulburări persistente, cu sau fără diacritice

În tinereţile noastre, pe timpul studenţiei, participam, într-o vară caldă şi calmă, la o serie de activităţi culturale organizate, pe o durată de două săptămâni, în tabăra de la Izvoru Mureşului (am urmărit recent la televizor un reportaj anchetă, din care am aflat că locaţia, destinată altădată studenţilor, a fost muşcată, bucăţică cu bucăţică, până la desfiinţare, de câţiva băieţi deştepţi cu ţigări de foi în gură şi ghiuluri din aur masiv pe degete, care suferă de claustrofobie şi aveau nevoie de spaţiu şi aer). Aşadar, în sejurul acela, ne-am făcut multe prietenii, cu tineri şi tinere din alte facultăţi şi universităţi, vorbeam de unele şi de altele, râdeam şi cântam, împărţeam o sticlă de coniac în cinci sau zece, trăgeam din aceeaşi ţigară câte doi sau patru, cerul, peste capetele noastre, niciodată înnorat, iar culorile pădurii, îmbietoare.

În toată această delicateţe a vârstei, normal, am pus ochii pe o fată frumoasă de la Limbi Străine, ea pe noi, ne-am alergat, ne-am îmbrăţişat, ne-am destăinuit şi, la un moment dat, ne spune: „Te pun la încercare. Dacă treci proba asta, voi fi a ta mereu. De acord?”. „Accept provocarea!”, am răspuns, înfiorat. „Uite, timp de cinci minute după ceas, vreau să vorbeşti limba română fără diacritice”. Am început: „Muscata, altadata, musetel, fara…”. „Nu aşa! – ne întrerupse ea puţin necăjită –, ci în propoziţii cu subiect şi predicat”. „Imposibil – am replicat –, dacă vrei, îţi vorbesc fără diacritice în italiană sau franceză”. „Nu, invers!”, a fost de părere.

În toamna aceluiaşi an, când ne-am regăsit în holul facultăţii, ne-a informat că s-a căsătorit. Posibil ca băiatul norocos să-i fi vorbit fără diacritice. Mai ştii?!

În zilele noastre, primim la redacţia editurii, spre publicare, manuscrisul unei lucrări ştiinţifice, de strictă specialitate. Autorul, nici tânăr, nici bătrân, nici vesel, nici trist, ne-a asigurat că textul este curat, (super)corectat şi că, urgent, trebuie tipărit până la începerea anului universitar, ca să aibă studenţii după ce învăţa. Au trecut trei luni de la predarea manuscrisului, textul a intrat în lucru, la tehnoredactare, după care, până la acordarea „bunului de tipar”, s-a mai făcut o verificare şi s-a constatat că, pe o pagină format A4, erau pasaje scrise cu şi, cele mai multe, fără diacritice. Fără alte verificări, nu am intrat în bănuieli mai rele, însă, fără rea-credinţă, am returnat electronic manuscrisul şi am rugat autorul să opereze corecturile, aşa cum era firesc. Răspunsul a fost apoteotic: „Până acum am publicat nouă lucrări fără diacritice şi nimeni nu s-a supărat. Sunt de acord ca lucrarea să apară în forma predată de mine, aşa cum am scris-o, dacă nu, înseamnă că editura nu are interese economice şi nu doreşte să câştige de pe urma vânzărilor”.

La citirea acestor rânduri, ni s-au bălăcit ochii în ţeastă, ne-am aruncat cu burţile peste maldărul de manuscrise, ne-am plesnit cu palmele în faţă şi în dos, am sughiţat, râcâit şi râgâit.

Spre confirmare şi cunoaştere – Legea 183 din 16 mai 2006, Scrierea cu diacritice, art. 6: (1) „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 3-5 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Sancţiunea se aplică notarului public sau, după caz, conducătorului autorităţii ori instituţiei publice respective”.

Cu alte cuvinte, vrem să trăim în linişte, în pace, în sănătate şi iubire, cu o limbă română curată şi corectă… şi  fără sancţiuni la salariu.

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508