Seară specială în închiderea Zilelor Filmului German, ediția a X-a

oct. 21st, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 22 octombrie 2015, se încheie cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German, un proiect care a prilejuit cinefililor din capitală întâlnirea cu 12 lungmetraje (subtitrate în limba română), o perspectivă  amplă asupra celor mai bune producții germane de astăzi.  În seara de închidere a ediției jubiliare a Zilelor Filmului German, vor avea loc nu mai puțin de 3 proiecții.

Primele două, la Cinema Studio: de la ora 18.00, cinefilii din București vor avea ocazia să urmărească unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny” (1978-80, 104‘, R: Konrad Wolf). „Solo Sunny” prezintă viața cântăreței pop cu același nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care își primește în final recunoașterea meritată. Filmul a fost răsplătit la Berlinala din 1981 cu Premiul criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de argint. De asemenea, a obținut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago și a fost prezentat la Festivalul național de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).

De la ora 20.00, tot la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Pe când visam / Als wir träumten (2015, 117’, R:  Andreas Dresen), bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen îl transpune expresiv pe peliculă în povestea a cinci prieteni, surprinși din momentul adolescenței în RDG și până spre maturizare, într-o Germanie reunificată. Filmul a fost inclus în competiția pentru ediția cu numărul 65, de acest an, a Berlinalelor.

De la ora 21.00, în Club Control, va avea loc un eveniment special: proiecția unui fascinant film-eseu despre contextul muzical din tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, lansat în prezența celui care e deopotrivă personaj principal și scenarist, Mark Reeder (B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin (1979-1989) / (2015, 92’, R: Jorg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange) și concert Australopitecus Oltensis (Future Nuggets, RO) și Loved By Ghosts (RO).  „B-Movie” este un colaj unic, plin de culoare, de materiale video și audio, care combină documentarul cu lungmetrajul. Muzică, artă și haos, în tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru întreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, până la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii ’70-’80, cât și din scene filmate în zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povestește și retrăiește în același timp.

Zilele Filmului German este un eveniment organizat de Goethe-Institut Bukarest.

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Club Control.

Un eveniment recomandat de: Radio France International România

Parteneri media: Știrile TVR, Cinemagia, Ziarul Metropolis, SemneBune, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultura, SUB25.ro, Cinefan, IqAds, Filme și cărți, LiterNet, Calendar evenimente, b365.ro

Sponsor: Brotmanufactur

PR & Comunicare: Headsome Communication

Număr de vizualizări :645


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro