Scriitorul Virgil Tănase lansează cele mai recente volume

oct. 1st, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 6 octombrie 2015, ora 17.00, la Librăria Mihail Sadoveanu – Bld. Magheru, nr. 6-8, va avea loc evenimentul de lansare a volumelor ”Balurile. Balul de la carnavalul dogelui venețian” și ”Evenția Mihăescu, tratatul dumneaei de călătorie exotică la ceasul nunții sale dintr-un secol revolut, romanț”, ambele apărute în 2014 la Editura Muzeul Literaturii Române, și a volumelor ”Au înflorit iar vişinii şi merii” și ”Balul de pe goeleta piratului orb”, pregătite de editură pentru această toamnă. Evenimentul de lansare a celor 4 lucrări se va realiza în prezența autorului Virgil Tănase și cu participarea invitaților: Acad. prof. univ. dr. Eugen Simion, Prof. univ. dr. Lucian Chișu, Cercet. Bianca Burța-Cernat și Conf. univ. dr. Paul Cernat. Moderator: Conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director MNLR. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Virgil Tănase s-a născut pe 16 iulie 1945 la Galaţi. A studiat filologia la Universitatea din Bucureşti şi, mai apoi, regia de teatru, la Institutul Caragiale. În 1976, i-a apărut primul roman, Portrait d’homme â la faux dans un paysage marin la Paris, unde s-a stabilit cu familia un an mai târziu. A protestat în dese rânduri împotriva regimului comunist, în special în timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu la Paris. După ce a publicat într-o revistă pariziană un amplu pamflet, intitulat „Ceauşescu I, rege comunist”, Securitatea a pus la cale un plan de asasinare a sa şi a lui Paul Goma. Povestea tentativei de asasinat face subiectul volumului de memorii Leapşa pe murite şi al filmului Afacerea Tănase, de Liviu Tofan, în regia lui Ionuţ Teianu. La Paris, continuă să publice romane, piese de teatru, cărţi biografice şi să regizeze piese de teatru. În 1987 a fost distins cu Ordinul Artelor şi Literelor din Franţa, în 1998 a primit Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române, iar în 2004, Premiul de Literatură al Uniunii Latine. Volumul Leapşa pe murite a fost distins în 2012 cu Premiul „Şerban Cioculescu” pentru memorialistică al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Fragmente din volumele scriitorului Virgil Tănase:

„Vedeţi dumneavoastră, moartea unui om, şi numai ea, este o catastrofă nu numai pentru cel care moare, dar şi pentru întreaga zămislire. Am convingerea că, prin această distrugere, firea pierde de fiecare dată ceva absolut unic. Îmi spun că, dacă într-adevăr omul este rotiţa unei maşinării perfecte, aceasta ar trebui să recupereze, după moarte, unicitatea fiecărui individ. În ceea ce mă priveşte, nu pot să-mi închipui că n-ar fi aşa – şi încep să cred în fantome, în strigoi, în vampiri şi în tot soiul de făpturi imateriale care, într-un anume fel, sunt pentru univers ceea ce sunt cromozomii pentru lumea vie: mesageri indestructibili, destinaţi să traverseze epocile şi formele, ca să ducă spre cine ştie ce liman depărtat mesajul cuiva care se slujeşte de noi, de specia noastră, ca de o sticlă aruncată-n mare… Da, bine, ştiu că un medic, altfel spus un om de ştiinţă, n-are voie să vorbească aşa! De altfel, nu rareori mi se-ntâmplă să bag de seamă că-n sinea mea pun la îndoială existenţa unei asemenea ceasornicării inteligente, mulţumindu-mă să presupun că viaţa noastră nu este decât un neîncetat efort de a ne sustrage din ordinea naturală, fiecare dintre noi constituindu-se om prin înverşunarea de-a fi unic, de neînlocuit, o individualitate ireductibilă.” (din volumul Au înflorit iar vişinii şi merii)

„Îmi petrecusem, cu tata, destule vacanţe pe apă ca să ştiu cât e de primejdioasă, plină de hachiţe şi gâlcevitoare, lipindu-se de tine cu dulceaţa fiarelor gata să te sfâşie la cel mai mic semn de slăbiciune… Şi totuşi, numai ea, marea, ne dăruieşte, cu o generozitate pe care n-o ştirbesc nici căderea nopţii, nici furtunile, nici bruma, un orizont pe care nu-l poţi avea în clasă, unde privirea se izbeşte mereu de-o tablă neagră…!” (din volumul Balul de pe goeleta piratului orb)

Număr de vizualizări :1224


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro