Gabriel Liiceanu, Răzvan Vasilescu și Tania Radu, invitați la lansarea audiobook-ului ”Povestea maiorului Ion Pătrulescu”

oct. 29th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, Editura Humanitas vă invită la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Tania Radu și Răzvan Vasilescu, prilejuită de lansarea audiobook-ului ”Povestea maiorului Ion Pătrulescu ”de Gabriel Liiceanu, în lectura lui Răzvan Vasilescu, cu o prefață în lectura autorului.

Dacă ați ști că ați fost urmăriți și ascultați de Securitate, ați vrea să îl întâlniți pe cel care v-a intrat pe furiș în viață folosindu-se de microfoane, informații obținute de la cunoscuți, uneori de la prietenii apropiați și a încercat să vă afle toate secretele? Pe audiobook-ul Povestea maiorului Ion Pătrulescu, Răzvan Vasilescu este ofițerul de caz care, prezentând versiunea lui, se justifică. Dar este o asumare imaginată, pentru că cea reală lipsește.

„După ce în 2013 am publicat „Dragul meu turnător“, mai mulți cititori m-au întrebat cum de am reușit să fac rost de povestea maiorului Pătrulescu, căci așa se chema unul dintre capitolele cărții. Mi-o dăduse chiar el? Deci îl cunoscusem? O scrisese de mână? Îi cerusem eu să o scrie?

În anii 70, Pătrulescu fusese omul care, din partea Securității, răspunsese de întocmirea dosarelor de urmărire informativă, ale lui Constantin Noica și al meu. Fusese, cum se spunea în limbaj de specialitate, ofițerul nostru de caz. Mi-a fost greu să-i conving pe unii dintre cititorii mei că, deși scrise la persoana I – maiorul e cel care-și spune povestea – paginile acelea îmi aparțineau în exclusivitate, exact ca restul cărții. Așadar, deși povestea are aerul unei spovedanii târzii sau al unor pagini de memorii, ele reprezintă o ficțiune, iar eroul lor este un personaj literar.“ (Gabriel Liiceanu)

Ascultați un fragment din audiobook-ul Povestea maiorului Ion Pătrulescu aici.

Număr de vizualizări :936


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro