Expoziția ”De la confirmare la contestare. Practici artistice în spațiul public”

oct. 9th, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 15 octombrie 2015, ora 19:00, la  MNAC – Etaj 4  (Str. Izvor, nr. 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziției ”De la confirmare la contestare. Practici artistice în spațiul public”. Artişti: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Preşedinţie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nancă, Vlad Petri & Gabi Basalici. Curator: Judit Balko. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 octombrie- 1 noiembrie 2015.

În seara vernisajului, Candidatul la Preşedinţie va prezenta ”Losership & Dead Thinking” – O discuţie între Ion Dumitrescu şi Florin Flueraş.

Bucureştiul reprezintă un subiect de cercetare plin de provocări, iar transformările prin care trece oraşul sunt analizate de artişti într-o diversitate de proiecte şi abordări. Cu fiecare an, iniţiativele organizaţiilor preocupate să pună în discuţie aceste transformări devin mai ambiţioase şi constante, promovează demersul artiştilor interesaţi de acest subiect şi contribuie la conectarea trecătorilor/cetăţenilor cu problematicile spaţiului public.

Expoziţia pune accentul pe analizarea relaţiilor de putere dintre vectorii care contribuie la modelarea spaţiului public. Acesta este înţeles în acord cu ceea ce filosoful Chantal Mouffe numea spaţiul public combativ, văzut nu ca o arenă pentru obţinerea consensului ci ca un “teren de luptă unde se confruntă diferite proiecte hegemonice, fără orice posibilitate de reconciliere finală”. În acest context, rolul artei este foarte important în analizarea puterii prin “dezvăluirea a tot ceea ce este reprimat de consensul dominant”. Mouffe consideră că din punctul de vedere al concepţiei politicii hegemonice, toate practicile artistice sunt mai mult sau mai puţin politice, pentru că sunt numai două poziţii pe care acestea le pot lua: fie să confirme “ordinea simbolică” – şi fac acest lucru prin simplul fapt că nu sunt împotriva ei – fie să o conteste.

Dacă ediţiile anterioare ale proiectului Spaţiu Expandat se concentrau pe competiţia de proiecte şi pe realizarea şi amplasarea în spaţiul public bucureştean a propunerilor alese, la această ediţie, Asociaţia Volum Art îşi propune să meargă mai departe.

Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completează una pe cealaltă: o expoziţie, patru intervenţii temporare în spaţiul public şi un workshop.

Selecţia artiştilor pentru expoziţie a urmărit compunerea unei imagini complexe privind condiţia spaţiului public bucureştean şi modul în care această problematica este abordată în cadrul unor practici artistice diverse.

Mihai Balko trăieşte şi lucrează în Bucureşti, activând în domeniul sculpturii. În cadrul Asociaţiei Volum Art este coordonator de programe şi membru fondator. Prin intermediul proiectelor realizate în cadrul asociaţiei semnalează necesitatea participării active la modelarea spaţiului public.

Anca Benera & Arnold Estefan – duo artistic ce abordează subiecte legate de istorie, politică, economie. Proiectele lor analizează cu inteligenţă şi precizie punctele slabe ale unor noţiuni precum identitatea naţională, transferând noţiuni şi concepte juridice în contextul politicului, economiei sau artei contemporane.

Tudor Bratu trăieşte şi lucrează la Amsterdam şi Bucureşti. Practica sa artistică include proiecte realizate prin fotografie, video, instalaţii. Pe lângă activitatea să artistică, preda şi este directorul unui program de rezidenţă pe care l-a generat la Bucureşti (Bucharest Air).

Candidatul la Preşedinţie este un grup artistic ale cărui proiecte funcţionează la graniţa dintre arta contemporană, performance, teorie şi politică. Practica postspectacol pe care o dezvoltă are intenţia de a aplica experienţa şi cunoştinţele membrilor grupului pe marile scene: mass media, viaţă politică, corporaţii, mall-uri. Candidatura este o modalitate de a intră în dezbaterea oficială pentru a pune întrebările dificile şi pentru a deconstrui soluţiile oficiale.

Iosif Király este arhitect, artist şi profesor la departamentul de Fotografie şi Imagine Dinamică din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Pe lângă activitatea artistică individuală este membru în grupul subREAL şi în alte formule colaborative compuse din arhitecţi, antropologi, etc. Din 2007 coordonează proiectul Ro_Archive care documentează anumite aspecte ale societăţii româneşti din perioada post-comunistă.

Marilena Preda-Sânc este artist şi profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Spaţiul public este frecvent analizat în proiectele sale de cercetare şi artistice, unul dintre aspectele asupra căruia atrage atenţia fiind lipsa de reprezentare a figurilor feminine în spaţiul public românesc.

studioBASAR a fost înfiinţat în 2006 de către Alex Axinte şi Cristi Borcan, atât că un studio de arhitectură, cât şi că o echipa Search-and-Rescue, ce acţionează că un agent de observaţie şi intervenţie urbană. Proiectele studioBASAR diferă de la intervenţii în spaţiul public, instalaţii artistice, cercetări urbane, ateliere cu studenţi, până la concursuri şi diferite tipologii de clădiri rezidenţiale şi publice.

Vlad Nancă utilizează diferite practici artistice pentru a reflectă asupra spaţiului urban, politicului şi a unor simboluri culturale ale istoriei recente. Pe lângă proiectele artistice individuale a coordonat diverse platforme de promovare a tinerilor artişti: 2020 HomeGallery (galeria realizată în propriul apartament la mijlocul anilor 2000), lista de discuţii şi publicaţia fanzine [începem].

Vlad Petri este regizor şi fotograf, proiectele sale sunt axate pe film documentar şi journalism, în care urmăreşte în principal teme sociale şi politice, desfăşurate în România şi în ţările din Orientul Mijlociu. În prezent, acesta este masterand în antropologie vizuală şi media la Universitatea Freie din Berlin. „Bucureşti, unde eşti?” este primul sau lungmetraj.

Gabi Basalici a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, specializarea „montaj“ şi a lucrat că editor la diverse proiecte (scurt-metraje şi documentare) în România şi Emiratele Arabe Unite. „Bucureşti, unde eşti?“ reprezintă debutul sau în lung-metrajul documentar.

Organizator: Asociaţia Volum Art

Ediţia a V-a a proiectului Spaţiu expandat este finanţată de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, prin programul “Eşti Bucureşti”, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

Parteneri: MNAC, Bucharest AiR.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Radio GoldFM, WebCultura, VeiozaArte, ArtClue, Modernism, Vernisaje.

Echipa : Judit Balko, manager de proiect, Aurora Király şi Mihai Balko, coordonatori.

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că artă nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice şi fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice româneşti şi se constituie într-o platforma critică şi de dialog.

Număr de vizualizări :716


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro