Carmen Firan, invitată la ”Literatura de azi ”

oct. 8th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 13 octombrie 2015, ora 19.00, ”Literatura de azi ”și Librăria Bizantină invită iubitorii de literatură mici și mari la o nouă întâlnire cu scriitori români. Invitata lunii octombrie (ediția a paisprezecea) este Carmen Firan.

”Literatura de azi la Librăria Bizantină” este un program gândit pe termen lung care va oferi scriitorilor români expunerea publică și vizibilitatea pe care o merită. Datoriile noastre față de scriitorii români sunt mari – fără ei și cărțile lor, cultura română ar fi o sintagmă vidată de conținut.

În fiecare lună, la Librăria Bizantină, un autor român va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, într‑un eveniment incluzând un dialog cu criticul literar, o lectură publică, o sesiune de Q & A și una de autografe.

Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Facultatea de Litere a Universității din București, România literară, LiterNet, HotNews, Contributors, Dinu Lazăr/ fotografu.ro, DocuArt.

***

Carmen Firan. Poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru și scenarii de film. Din 2000 s-a stabilit la New York. A publicat peste 20 de volume de poeme, nuvele, povestiri și eseuri, în România și în SUA. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societății Poeților Americani și a PEN American Center din New York.

Între 1997 și 2002 a fost director de programe la Institutul Cultural Român din New York. Este coeditor al antologiei de poezie americană contemporană „Locul nimănui” (2006) și al antologiei de poezie română modernă și contemporană „Născut în Utopia” (Talisman Publishers, 2006), precum și coeditor al antologiei „Străin acasă. Poezie contemporană americană cu accent” (Numina Press, Los Angeles, 2008).

Opera sa apare în traducere în reviste, antologii sau în volum în Franța, Anglia, Irlanda, Polonia, Israel, Canada, Germania, Suedia. Susține conferințe și lecturi literare la universități americane și la colocvii internaționale din SUA și Europa.

De aceeași autoare, amintim: „Caloriferistul și nevasta hermeneutului” (Editura Polirom, 2005), „Cuvinte locuite” (Scrisul Românesc, 2006) „Puterea cuvintelor” (Scrisul Românesc, 2007), „Miracole mici și mijlocii” (Curtea Veche Publishing, 2009), „Detectorul de emoții și alte povestiri” (Curtea Veche Publishing, 2011) „Dialogul vântului cu marea. Nina Cassian în conversație cu Carmen Firan” (Cărțile Tango, 2014)

„O carte captivantă, scrisă elegant, capabilă să creeze scenarii narative cinematografice care îl plimbă pe cititorul vrăjit de pe înălțimile munților Himalaya pînă în Patagonia, de pe treptele de la malul Gangelui pînă în jungla din America de Sud, de la Machu Picchu, ridicat «unde începe cerul», pînă în templele Angkor Wat. Autoarea își face din timp și distanțe aliați fideli în descrierea unor călătorii încărcate de magie și suspans. Fie că descriu în filtru personal India spirituală, întîlnirea cu un șaman din Perú sau asediul asupra orașului Praga din 1968, povestirile au dramatism și farmec. O lectură savuroasă, plină de informații și de perspective originale asupra spațiului și sensului călătoriei, stimulînd imaginația și formulînd întrebări provocatoare la răscruce de drumuri, vremuri, vîrste, culturi și mentalități.” (Harry Mathews despre „Unde începe cerul. Jurnal de călătorie”)

Întâlnirea amoroasă – subiect frecvent al poemelor, ca și despărțirea, de altfel – are loc în condiții stranii, într-un cadru real care a virat spre fantastic. Există chiar o cochetărie cu moartea, un joc ingenuu. Surprinzătoare imagini, prin forța lor sugestivă, se fac adesea simțite. Poemele semnate de Carmen Firan constituie o discretă eufonie realizată prin asonanțe și rime apărând ici-acolo, dar și cu ajutorul unui ritm cu totul firesc, colocvial, de confesiune melancolică. E vorba de o neliniște a vieții în iubire, căreia îi nălucește – ca prezență a morții – o continuă dedublare, ca și când persoana s-ar afla permanent în fața unei oglinzi. Jocul în doi trece de cele mai multe ori de la hârjoneala iubitei cu iubitul la drama narcisiacă a lui ego și alter ego. (Ștefan Augustin Doinaș despre „Sertarul cu albine”)

Carmen Firan are multe voci – toate controlate în mod egal, fie ele lirice sau realiste  -, ideile devin poezie, iar poezia respiră idei. Asta este ceea ce conferă puterea și originalitatea volumului „Rock and Dew” (Nina Cassian)

„Două poete se joacă atingând profunzimi într-un dialog savuros, uneori incendiar. Frumusețea reiese din sinceritate și din eleganța punerii în scena pentru a reda postura Ninei Cassian – poeta absolut remarcabilă, cu care voi continua și eu să vorbesc pentru tot restul vieții”. (Alice Quinn, Director Executiv, Poetry Society of America, despre „Dialogul vântului cu marea. Nina Cassian în conversație cu Carmen Firan”)

Librăria Bizantină, str. Bibescu Vodă nr. 20, sector 4, București

Coordonator program: Cristian Bostan/ Librăria Bizantină

Coordonator editorial: Odilia Roșianu/ Literatura de azi

Director artistic: Laurențiu Midvichi

Număr de vizualizări :1219


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro