spot_img

Ateliere de inițiere și improvizație muzicală pentru copii

După succesul înregistrat de atelierele susținute în vară, Asociația Dalcroze propune o nouă serie de ateliere de educație muzicală activă, tip Dalcroze,Orff și Kodaly, pentru copii cu vârsta până în 8 ani. Sunteți interesați să inițiați copilul în studiul muzicii prin metode inovatoare și adaptate vârstei lui, doriți să-i dezvoltați sensibilitatea muzicală și auzul, imaginația, creativitatea, atenția, concentrarea sau motricitatea?

Din luna noiembrie încep modulele de toamnă – iarnă, structurate pe mai multe categorii de vârste:  1-2 ani, 3-4 ani, 5-6 ani și 7-8 ani. Fiecare modul conține 7 ateliere, durata unui atelier fiind de maximum 45 de minute. Concepute și susținute de muzicieni certificați sau specializați în metodele de educație muzicală Dalcroze, Orff și Kodaly, atelierele se vor desfășura într-un spațiu ofertant, recent renovatul Han Gabroveni din strada Lipscani, nr. 84 -90.

Pentru copii, muzica şi mişcarea corporală, baza educaţiei muzicale Dalcroze, sunt două dimensiuni inseparabile, în cea mai firească şi necesara relaţionare. Un copil va putea cu greu să cânte fără să se mişte şi este un impuls care vine din această organică alcătuire a fiinţei noastre.  Practic, ne naştem și avem un prim contact cu lumea, prin sunete.  Vocea mamei este prima muzică. Întâi asculţi, apoi priveşti. Noi, prin aceste ateliere, facem mai mult decât să îi învățăm muzică pe copii : noi le cultivăm această muzicalitate cu care ei vin pe lume şi care le permite să trăiască în totalitatea fiinţei lor: spirit şi corp. (Ana Voinescu, muzicolog, responsabil ateliere 3-4 ani)

Atelierele de educație muzicală, după metoda ritmicii Dalcroze, adresate copiilor de 1-2 ani, sunt locul în care ei și părinții lor vor explora împreună, prin exerciții, jocuri, cântece și dans, universul muzicii clasice, vor experimenta și asimila noțiuni legate de structura muzicală, dar în același timp, vor da frâu liber imaginației și creativității prin improvizații cu instrumente și diverse obiecte.

Atelierele adresate copiilor de 3-4 ani, sunt locul în care ei vor explora înainte de toate corpul lor, relaţia cu ceilalţi, spațiul, sunetele, instrumentele, muzica. Vor descifra şi experimenta într-o manieră ludică şi interactivă, cu o importantă componentă improvizatorică, diferitele elemente ale limbajului muzicii clasice, în relaţie cu propriul limbaj corporal.

În cadrul atelierelor de educație muzicală pentru categoria de vârstă 5-6 ani, copiilor li se oferă posibilitatea de a descoperi treptat, într-o atmosferă relaxată, non-competitivă, elemente precum ritmul, melodia, armonia, timbrul sau forma, elemente muzicale de bază, adesea greu de abordat chiar și de către adulți. Aceste noțiuni muzicale sunt însușite prin crearea unei atmosfere familiare universului copilăriei, combinând elemente precum cântecul, dansul, poezia și folosirea instrumentelor de percuție (metalofon, glockenspiel, clopoței, triangluri, clave, tamburine, castaniete etc). Copiii sunt încurajați – prin jocuri și joacă – să improvizeze, apoi chiar să compună propria muzică și să se bucure de ea, cântând-o.

Plăcere, curiozitate, joacă, studiu. În cadrul atelierelor concepute pentru copiii cu vârsta de 7 – 8 ani, aceștia au ocazia să descopere, cu plăcere și în ritmul propriu, elementele de bază ale limbajului muzical. Prin mișcare, improvizație, diferite exerciții ludice și audiție de muzică clasică, copiii vor urma o progresie de la simplu la complex, la finalul atelierelor ajungând să recunoască notele muzicale, valorile lor, să poată citi, cânta și dansa o primă partitură.

Baza muzicală a atelierelor o constituie muzica clasică, dar pentru o mai mare diversitate și din considerente pedagogice, muzicienii vor folosi și cântece din folclor,  folclorul copiilor sau propriul repertoriu.

Înscrierile se fac accesând site-ul www.dalcroze.ro. Pentru informații și detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa de email office@dalcroze.ro sau la numărul de telefon 0730 123 857.

Prețul unui modul (7 ateliere) este de 300 RON (Programul complet al cursurilor poate fi consultat pe site-ul dalcroze.ro).

Pentru modulul 3-4 ani am conceput, în plus, un program special de 4 ateliere în 4 weekenduri la costul de 180 RON.

Pentru frați se aplică o reducere de 10%, iar pentru plata atelierelor în avans, până pe data de 15 octombrie 2015, se aplică o reducere de 15%.

Asociația Dalcroze România promovează educația muzicală a copiilor prin ritm, mișcare și improvizație, după modelul ritmicii Dalcroze, creată de muzicianul elvețian Emil-Jaques Dalcroze în Elveția, la începutul secolului XX. Pentru a îmbogăți această experiență muzicală, atelierele adaugă elemente de educație muzicală Orff și Kodály.

Lecțiile de ritmică Dalcroze se petrec în grup și favorizează schimburile sociale, cooperarea, capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Muzica este în centrul acestei metode, nu este doar un mijloc de ghidare, acompaniere, canalizare, ci datorită facultății profesorilor de a improviza, ea se adaptează imediat situațiilor pedagogice. Această metodă pune accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate. (Anne-Claire Rey-Bellet, profesor de ritmică la Institut Jaques-Dalcroze Geneva – membru fondator al Asociației Dalcroze România).

Pentru mai multe informații și detalii pe www.dalcroze.ro și www.facebook.com/dalcrozeromania .

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508