spot_img

6 veterani de război, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Miercuri, 14 octombrie 2015, șase veterani de război din județele Moldovei vor primi din partea IPS Părinte Teofan Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Dacă anul trecut, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o familie cu 13 copii din Roznov (județul Neamț) a primit Ordinul Patriarhal „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, anul acesta șase veterani de război vor fi decorați cu distincția „Crucea Moldavă”.

Spre finalul Sfintei Liturghii de miercuri, 14 octombrie 2015, de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, vor primi din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, această distincţie:

General de brigadă Dimofte Gheorghe Ștefan (93 ani; județul Suceava): născut la data de 15.03.1922 în satul Făgheni, județul Bacău. Militar de carieră, a participat la luptele de la Iași și de pe frontul de Vest (1944), până în Ungaria și Cehoslovacia. Are 4 copii, 3 nepoţi şi 2 strănepoţi. După război a profesat ca inspector la Inspectoratul Teritorial de Muncă – regiunea Iaşi.

Colonel Adam Vasile (93 ani; județul Vaslui): născut la data de 22.10.1922 în comuna Tanacu, județul Vaslui. A participat pe front în perioada 1942-1945 în luptele de la Arad, Păuliș, Minis, Cuvin, Ghioroc ș.a., până la eliberarea graniței de Apus. După război a lucrat ca asistent principal de statistică la Inspecţia Sanitară de Stat şi Direcţia Sanitară a judeţului Vaslui. Are trei copii, 8 nepoţi şi 4 strănepoţi.

Colonel Pascal Gheorghe Ilie (93 ani; județul Botoșani): născut la data de 03.12.1922 în satul Șendreni, județul Botoșani. A participat în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de Vest: Transilvania, Ungaria și Cehoslovacia. A scris 16 cărţi şi a desfăşurat o amplă activitate cultural artistică. Este membru al Uniunii de Creaţie şi Muzică din România (violonist). A fost căsătorit, având  2 copii şi 4 nepoţi.

Din cauza problemelor de sănătate, Colonelulu Pascal Gheorghe Ilie (93 ani; județul Botoșani) nu va mai putea fi prezent la eveniment. În locul domniei sale va fi prezent Colonel (rtr.) Ardeleanu Constantin (88 ani; Botoșani).

Sublocotenent Pădureanu D. Dumitru (101 ani; județul Bacău): născut la data de 22.07.1914 în comuna Agăș. Județul Bacău. A participat la acțiuni specifice frontului timp de 13 ani (1936-1949), ca militar în termen. În anul 1941, a căzut prizonier la Odessa, fiind închis în lagăre din Munţii Urali şi în Siberia până în anul 1948. Are 4 copii, 10 nepoţi şi 16 strănepoţi.

Locotenent-colonel Ioniță Ion Vasile (102 ani; județul Neamț): născut la data de 05.09.1913 în comuna Filioara, județul Neamț. A participat pe front între anii 1941-1943. A căzut prizonier de război la Cotul Donului şi a fost ţinut în prizonierat în U.R.S.S., timp de un an. După război şi până în prezent, fiind agricultor, a desfăşurat activităţi în gospodăria proprie. Are 5 copii şi 6 nepoţi.

Căpitan  Hârcă V. Gheorghe (103 ani; județul Iași): născut la data de 19.09.1912 în comuna Țibănești, județul Iași. Participant la lupte, rănit, în data de 23.08.1944 este dat dispărut în luptă, fiind luat prizonier de către armata U.R.S.S., până în data de 12.04.1945. Are 7 copii, iar nepoţi şi strănepoţi, aşa cum spunea un membru al familie sale, „câtă frunză şi iarbă”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508