Ziua Europeană a Limbilor, la Casa Uniunii Europene de la Viena

sept. 18th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 22 septembrie 2015, Institutul Cultural Român de la Viena, alături de alte institute membre EUNIC Austria, participă la evenimentul literar organizat cu ocazia Zilei Europene a Limbilor la Casa Uniunii Europene de la Viena. Manifestarea „A fost odată ca niciodată…“ este organizată de Biroul de Informaţii al Parlamentului European şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Austria.

Programul pentru copii și adolescenți se desfășoară între orele 16.00 și 17.30, cuprinzând un atelier de lectură cu Mercedes Echerer (Austria), filme cu Scufița Roșie în diferite limbi europene, jocuri de memorie, ateliere de pictură cu Alba Cruz (Spania) și de origami cu Karol Krčmár (Slovacia).

Programul serii continuă la ora 19.00 cu prelegerea „Scufița Roșie – un basm european?“ susţinută dr. Susanne Schauf. Diversitatea lingvistică a Europei va fi ilustrată prin lectura unui fragment din povestea Scufița Roșie în 20 de limbi europene. Actorii Mercedes Echerer și Peter Rosmanith vor oferi publicului lectura „Basme, Mituri și Muzică: Scufița Roșie & Co“. Moderatorul evenimentului este Achim Braun (Reprezentanţa Comisiei Europene din Austria). Lectura în limba română va fi făcută de Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena.

În aceeaşi seară va fi prezentată expoziția de carte „Scufița Roșie în 30 de limbi“, care poate fi vizitată până pe 30 septembrie, în intervalul orar 9.00-17.00, la Casa Uniunii Europene de la Viena. În acest cadru este expus şi proiectul de ilustraţie de carte pentru copii realizat de Sebastian Baculea în anul 2011 în cadrul Universităţii de Arte şi Design din Cluj. Lucrările au fost realizate 100% digital, sub influenţa creaţiilor lui Victor Chizhikov, Genndy Tartakovsky şi Scott C.

Sebastian Baculea (n. 1986) locuieşte în Cluj şi lucrează ca ilustrator de carte, artist de bandă desenată şi în domeniul graficii publicitare.

Scufița Roșie este un basm din folclorul european, cea mai cunoscută variantă a poveştii fiind culeasă de folcloristul Charles Perrault (cu denumirea Le Petit Chaperon Rouge) şi publicată în secolul XIX de frații Grimm (Rotkäppchen).

Număr de vizualizări :1032


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro