Varujan Vosganian, preşedintele Consiliului Internaţional al Festivalului de Literatură „Arca literară” din Erevan

sept. 25th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Varujan Vosganian, autorul romanului ”Cartea şoaptelor”, a fost desemnat preşedintele Consiliului Internaţional al Festivalului de Literatură „Arca literară” din Erevan. Festivalul Internaţional de Literatură „Arca literară”, aflat la cea de-a şaptea ediţie, are loc, în perioada 21-28 septembrie 2015, la Erevan, capitala Armeniei.

Odată cu această nouă ediţie, Ministerul Culturii, care este organizatorul evenimentului, a decis înfiinţarea unui consiliu internaţional, format din scriitori ai Diasporei armene, care să ofere pretigiu festivalului şi să-i asigure reprezentarea internaţională. Preşedinte al acestui consiliu a fost desemnat scriitorul român de origine armeană Varujan Vosganian, autorul romanului ”Cartea şoaptelor”. Romanul ”Cartea şoaptelor” a fost publicat de Editura Polirom, în două ediţii, colecţia Fiction Ltd. (2009) şi colecţia Top 10+ (2013).

Cartea şoaptelor a cunoscut pînă acum numeroase traduceri: două ediţii în limba germană (Zsolnay Verlag şi Buchergilde Gutemberg), două ediţii în limba armeană (Editura Uniunii Scriitorilor şi Editura Antares), precum şi ediţii în limbile spaniolă, italiană, franceză, suedeză, ebraică, bulgară, maghiară, poloneză, portugheză (braziliană). În lunile care urmează vor apărea noi ediţii în limbile cehă, olandeză, persană, norvegiană şi sîrbă, precum şi o nouă ediţie în limba armeană realizată de Editura Sfântului Scaun al Ecimiadzinului. Fragmente din roman au fost, de asemenea, traduse şi publicate în limbile engleză, rusă, ucraineană, arabă, turcă şi portugheză.

Cartea şoaptelor a fost desemnată în România « Cartea anului 2009 » şi a primit sau a fost nominalizată la toate premiile importante din ţară. Ea a fost desemnată, în anumite perioade, pe locul întîi al vînzărilor în mai multe ţări, fiind nominalizată pentru importante premii literare la tîrguri internaţionale precum Leipzig sau Guadalajara. În Spania romanul a fost distins cu premiul NiramArt. În mai multe rînduri, Asociaţia Scriitorilor de limbă ebraică din Israel, Uniunea Scriitorilor din Armenia şi Uniunea Scriitorilor din România au propus Academiei Suedeze candidatura autorului la Premiul Nobel pentru Literatură, pornind de la valoarea literară a Cărţii şoaptelor.

La propunerea Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin şi a Lepsiushaus din Postdam, cu susţinerea PENCLUB Internaţional, Cartea şoaptelor a fost desemnată în anul 2015 cartea-simbol a condamnarii crimelor împotriva umanităţii şi a comemorării unui secol scurs de la genocidul făptuit împotriva armenilor în Imperiul Otoman, prilejuind, prin proiectul Worldwide Reading, lecturi publice în întreaga lume.

Cartea şoaptelor a prilejuit lansări, lecturi publice, studii şi comentarii în peste patruzeci de ţări ale lumii, fiind, în acelaşi timp sursa de inspiraţie pentru documentare şi filme de scurt metraj, pentru lucrări muzicale ori de artă plastică.

Festivalul Internaţional de Literatură din Erevan a desemnat drept cărţi ale festivalului, Cartea şoaptelor, alături de romanul The Sandcastle Girls, aparţinînd scriitorului american Chris Bohchalian, dedicînd acestor două romane evenimente speciale.

Număr de vizualizări :1182


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro